Naast Twitter en Facebook komt de website Tumblr steeds meer op. Deze website gaat vooral over het delen van foto's en dergelijke, zowel die van jezelf als van andere mensen.

Wat is Tumblr?

Tumblr is eigenlijk best simpel: je maakt een account en dan ga je posten. Je kunt werkelijk alles op deze website plaatsen: quotes, interviews, foto's, video's, enzovoort. Andere mensen kunnen je gaan volgen of vinden je posts per ongeluk (bijvoorbeeld via de zoekmachine op de website) en hebben de keuze tussen je post leuk te vinden (hierbij drukken ze op het hartje) of te rebloggen, waardoor het op hun eigen pagina terechtkomt – wel met bronvermelding erbij. Als andere mensen er opmerkingen bij hebben geplaatst worden deze ook overgenomen, al kun je ze wel verwijderen. Ook kan op posts geantwoord worden als dit wordt aangegeven, en er is bij iedereen de mogelijkheid om vragen te sturen via de "ask box".

Uniek of niet?

Wat maakt dit nu zo anders dan andere sociale netwerken? Het grootste verschil is misschien wel dat originele inhoud niet het doel van de site is; het gaat er vooral om om vanalles met je vrienden te delen. Sommige mensen hebben blogs die zelfs alleen maar uit reblogs bestaan. Ook worden er in de "ask box" niet alleen vragen gesteld: je kunt bijvoorbeeld een post maken met een lijst van verschillende tekens, waarbij elk teken ergens anders voor staat. Een zonnetje kan voor een talent van jezelf staan, een hartje voor een geheim, enzovoort. Mensen laten zo'n teken dan achter in je inbox – dit kan ook anoniem, al kan deze mogelijkheid worden uitgeschakeld – en krijgen een geheim of talent te horen.

Websites als Twitter en Facebook zijn net wat minder openbaar en hierbij is het ook veel meer de bedoeling om zelf dingen te posten. Hierbij is de ruimte om iets te posten ook veel kleiner; bij Tumblr lijkt er geen limiet te zijn. Tumblr is ook gemakkelijker persoonlijk te maken. Bij Twitter is het weliswaar mogelijk een achtergrond toe te voegen, maar bij Tumblr kan ook de hele pagina-indeling veranderd worden. Waar Facebook is voor communicatie met vrienden en familie en Twitter bedoeld is om snel korte berichten te posten en informatie te geven, is Tumblr veel meer een persoonlijke afdruk online. De layout en de posts laten meteen zien wat voor persoon je bent en welke interesses je hebt, terwijl dit bij andere websites vaak wat langer duurt om uit te vogelen.

Doelgroep

Wat Tumblr misschien minder interessant maakt dan andere sociale netwerken is de doelgroep. Tumblr lijkt namelijk veel meer gericht op jongeren. Meestal worden serieuze onderwerpen niet echt aangesproken, maar gaat het vooral over beroemdheden, muziek en televisie. Dit kan zijn omdat vooral jongeren het gebruiken, maar de werking van de website lijkt ook meer op de jeugd gericht en de layout is niet echt gemaakt voor serieuze verhalen, want het ziet er verre van zakelijk uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in