De arbeidscultuur is de laatste jaren aan het veranderen. De werkende bevolking gaat niet standaard meer tussen 9 en 5 naar kantoor om geld te verdienen bij een baas. Steeds meer mensen ontdekken de vrijheid om voor zichzelf te beginnen. En het internet heeft deze stap alleen maar kleiner gemaakt.
De groeiende wereld van e-commerce
Het openen van een eigen webshop heeft grote voordelen ten opzichte van een normale winkel. Het is niet nodig om een enorme hoeveelheid artikelen op voorraad te hebben en er hoeft geen huur te worden betaald voor een winkelpand. Vaak worden dit soort bedrijfjes dan ook vanuit huis gerund. Daarnaast neemt het aantal online aankopen van consumenten nog steeds toe. Dit terwijl de fysieke winkels behoorlijk lijden onder de crisis. Het is daarom niet vreemd dat de webwinkels nog steeds als paddenstoelen uit de grond schieten. De mogelijkheden voor webshops zijn legio. Van kleding tot meubels en van boeken tot speelgoed. In de wereld van de e-commerce is echt alles mogelijk.
Webwinkel starten
Het gemak waarmee een webwinkel kan worden opgestart, is best wel bizar. Waar het tijden kost om een fysieke winkel op te starten met winkel een winkel huurpand, contracten, leveringen etct, is bij een webwinkel alleen een handelsnaam nodig en een webshop om de gewensde producten te verkopen. Een handelsnaam heb je zo door even bij de Kamer van Koophandel langs te gaan en er één aan te vragen. Een webwinkel heb je zo door even een contract te tekenen bij een kant en klare webwinkel software.
Kant en klare webwinkel software
Een kant en klare webwinkel software verzorgt hosting en een webwinkel template en design. Daarbij zijn de logistieke mogelijkheden eveneens als voorraad beheer en boekhouding ook veelal voor je uitgestippeld. Het wordt zo makkelijk gemaakt een professionele webwinkel te beginnen met investeringskosten van rond de 50 euro per maand waar je al snel meer dan 1000 producten in kan verkopen. Een fysiek winkelpand huren kost al snel duizenden en heb je een bepaalde ruimte voor een maximum aantal producten. Dan heb ik het niet eens gehad over het bereik dat je met een webwinkel hebt ten opzichte op het internet ten opzichte van een fysieke winkel. In ieder geval is de E-commerce booming business om het moment.
Op naar het buitenland
Internet kent geen grenzen. Dus waarom zou je je als ambitieuze, online ondernemer alleen op Nederland richten? Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Om een webshop te beginnen in het buitenland, kan het nodige uitzoekwerk dan ook geen kwaad. Want hoewel er een Europese regelgeving voor webwinkels bestaat, mogen de lokale regels zeker niet vergeten worden. Vaak gelden er in andere landen net wat andere regels en wetten dan wij gewend zijn. Het is daarom belangrijk je goed te laten informeren voor de webwinkel van start gaat.
Online ondernemen
Maar de online ondernemer in het buitenland zal niet alleen tegen de wetgeving aan lopen. Ook cultuurverschillen kunnen het soms lastig maken. En dit is misschien nog wel het grootste struikelblok. Want spreek je de taal wel goed genoeg? Begrijp je de standaard omgangsvormen van het land?
De wereld aan je voeten
Hoewel de ondernemer in het buitenland zich bewust moet zijn van al deze vragen, moet het niet een reden zijn om af te haken. Het is een mooie uitdaging. De wereld van de e-commerce biedt anno 2013 zoveel mogelijkheden dat het zonde zou zijn deze niet te benutten. En naar het buitenland gaan met je webshop is één van deze mogelijkheden. Met de juiste voorbereiding hoeft de onderneming niet op te houden bij de grens. Ook het buitenland ligt aan je voeten, zolang je het maar verstandig aanpakt.