YouTube is een site gemaakt door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Alle drie zijn zij voormalig medewerkers van PayPal, een betalingssysteem via internet. Om simpel te beginnen: Youtube is een website waar je gratis je eigen video's kan uploaden en andermans video's kan bekijken. Dit sloeg enorm aan bij de mensen, en men begon spontaan te 'YouTube'en'!

De domeinnaam www.youtube.com is geregistreerd op 15 februari 2005. De maanden erna werd er hard gewerkt aan de layout en het concept zelf, in een garage in San Mateo, Californië. In 2006, toen de site net gelanceerd was, was deze al een hit. Eind 2006 stond YouTube in de Top10 meest bezochte site's. In juli 2006 werden er gemiddeld 65.000 filmpjes per dag op de site gezet, en werden er 100.000.000 filmpjes per dag bekeken. Het meest bekeken filmpje is al meer dan 160 miljoen keer bekeken, en sommige artiesten hebben hun bekendheid aan te danken aan YouTube (denk aan Esmee Denters)

Dit zijn zomaar een paar feiten uit de geschiedenis van YouTube om maar het succes aan te tonen.

Gebruik

Het gebruik van YouTube is heel simpel: je maakt een gebruikersnaam aan, upload je filmpje, en je filmpje is vervolgens zichtbaar voor iedereen en kan dus bekeken worden! Dit heet in een kort woord 'sharen'. Ook zonder gebruikersnaam (oftewel een account) kun je met YouTube aan de slag, dan kun je namelijk andermans filmpjes bekijken.

Geld verdienen

Ook is het mogelijk om via YouTube geld te verdienen. Als je een filmpje hebt dat enorm goed bekeken wordt, of een accountpagina die vaak bezocht wordt, kun je benaderd worden door een adverteerder die op jouw accountpagina wil adverteren. Dit kan dan naast het filmpje worden gezet, of vóór het filmpje worden afgespeeld zodat de kijker dit wel móet kijken. Er is heel veel geld in omloop via advertenties bij YouTube, vooral bij bloggers. Omdat bloggers veel video's hebben kunnen er ook veel advertentie's geplaatst worden

Nadelen (Auteursrechten)

Als je een filmpje wil downloaden waar bijvoorbeeld een liedje van The Black Eyed Peas in voorkomt, kan de platenmaatschappij van The Black Eyed Peas tegen YouTube zeggen: 'Ik wil dat filmpje niet op YouTube hebben, daar komt mijn liedje in voor en alleen ik mag dat liedje uitgeven'. Dan kunnen er drie dingen gebeuren:

  1. YouTube 'mute' jouw video: Er komt geen geluid meer bij je video, je ziet alleen het filmpje nog zonder geluid.
  2. YouTube kan jouw video blokkeren zodat je het liedje eruit kan halen. Ook kan YouTube je video alleen in bepaalde landen blokkeren.
  3. YouTube kan je video in het ergste geval zelfs verwijderen van haar site.

TIP: Als je YouTube-filmpje geblokkeerd of gemute is, kan je dat terugdraaien. In het mailtje dat men krijgt staat een link waarop je op deze 'mute' kan reageren. Je moet dan schrijven dat je de muziek niet misbruikt en er geen winst mee wilt maken. Meestal wordt de blokkering/mute dan opgeheven!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in