Werk is niet altijd leuk, vooral het moment dat je ermee gaat beginnen kan vervelend zijn. Er zijn echter ook verschillen tussen een dag of nachtdienst. De mensen met wie gewerkt wordt verschillen evenals het soort werk dat wordt gedaan. Het soort werk dat gedaan wordt hangt namelijk af van het tijdstip. Het kan daarom voorkomen dat je tijdens een nachtdienst hele andere dingen doet dan tijdens een dagdienst. Welke van de twee is nu beter en wat kun je ervan verwachten?

Verschillen tussen dagdienst en nachtdienst

Als je overdag werkt is het logisch dat je met veel meer mensen in je directe omgeving werkt. Tenzij je werkt in een nachtclub doe je het werk voornamelijk overdag. Dit houdt onder andere in dat het management aanwezig is en klanten je kunnen benaderen. Dit betekent vaak dat het druk is en je serieus met je werk bezig dient te zijn. Alertheid, energie en doorzettingsvermogen zijn woorden die passen bij een dergelijke dagdienst. Als je een nachtdienst moet draaien zijn de dingen vaak een stuk rustiger. Er is minder werk en mensen hebben een stuk minder haast. Er zijn niet veel mensen die haast hebben of klanten die even snel iets willen kopen.

Soort werk

Een dagdienst heeft voornamelijk focus op de klantenservice en andere aspecten die leiden tot het creëren van omzet en winst. Je bent bezig om te verkopen, klanten te helpen en andere operationele taken die bijdragen aan het bestaan van het bedrijf. Dit is ook het moment waarop het tijd is om hard te werken en succes te hebben in hetgeen je doet. Alles moet kloppen zodat je klanten op een juiste manier te woord kan staan. In de nacht gaat het er meer om dat je moet zorgen dat alles weer klaar is voor de volgende dag. Er komt vaak schoonmaak, productie of beveilingswerk voor in een nachtdienst. De leidinggevenden op dat moment zijn vaak ook wat lager opgeleid of werken parttime om te zorgen dat ook de nachtdienst vlekkeloos verloopt. Verder werken er vaak een stuk minder mensen en wordt er regelmatig werk verricht dat bijdraagt aan het op orde maken van de komende dagdienst.  

De keuze maken

Een nachtdienst is dus vaak een stuk eenvoudiger dan een nachtdienst. Sommige mensen vinden het fijn om een nachtdienst te draaien terwijl andere liever overdag werken doordat zij meer collegialiteit en teamspirit ervaren tijdens een dagdienst. Ook het werk kan een stuk interessanter zijn overdag. Sommige mensen werken puur om het geld en werken liever een nachtdienst omdat dit vaak meer verdient, vooral bij productie werk. Het belangrijkste is dat je weet waar je ritme ligt en van welk werk je gelukkig wordt. Dit zijn de beginselen van de keuze die gemaakt kan worden als het gaat om het draaien van een dag of nachtdienst.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in