Door veel websites en uitzendbureau’s wordt callcenter werk geprezen als de ideale bijbaan. Veel  mensen die in deze branche werkzaam zijn geweest zullen echter het tegendeel vertellen. Callcenter werk moet je liggen en veel mensen zullen niet tegen dit eentonige werk kunnen. Vooral callcenters met eentonige gesprekken kunnen zeer deprimerend overkomen. Lastige klanten die schelden of totaal geen behoefte hebben in een gesprek met als gevolg dat meer dan tien gesprekken achter elkaar eindigen met "geen interesse". Vijf redenen waarom callcenter werk verschrikkelijk is.

1.    "Geen interesse"

Je moet je voorstellen dat je mensen belt met een aanbod waar vrijwel niemand interesse in heeft. Rond etenstijd bel je mensen op met de vraag of ze een bepaalde verzekering of product hebben. Zodra deze mensen weten waar je het overhebt is een veelvoorkomend antwoord, ‘’geen interesse’’!. Vanuit je supervisor wordt verwacht dat je hierop anticipeert en doet alsof dit antwoord niet is voorgekomen. Dit kan nogal eens leiden tot een scheldkanonnade waarbij verwacht wordt dat je altijd beleefd blijft. Dit is bijzonder lastig als je al tien maal ‘’nee’’ hebt gehoord. Geen interesse is waarschijnlijk een van de vervelendste antwoorden die je tijdens dit werk te horen zal krijgen. 

2.    Eentonige gesprekken

Eentonige gesprekken voeren tot je shift er op zit. Dit is veelvoorkomend bij callcenter werk en het zijn de noodlottige uren die de arme callcenter medewerker regelmatig mee moet maken. Stel dat je vier uur lang hetzelfde gesprek voert waarin vijf vragen worden gesteld aan consumenten of zij tevreden zijn met een bepaalde dienst en elke vraag begint met bent u zeer tevreden, tevreden, ontevreden of zeer ontevreden? Zodra de consument aangeeft ontevreden te zijn, ben je ook nog eens gedoemd te vragen waarom zij ontevreden zijn zodat het bedrijf in kwestie zijn diensten nóg meer kan verbeteren om consumenten nóg meer te kunnen verleiden om te kopen! Niet leuk dus.

3.    Producten verkopen die (bijna) niemand wil hebben

Of het nu gaat om het verkopen van een uitvaartverzekering, een krediet of een abonnement, ga er maar vanuit dat je met enige regelmaat te maken zult krijgen met consumenten die dit product, of al hebben, of niet meer willen. In dat geval ben je dus genoodzaakt een verhaal te verkopen waarvan de uitkomst bekend is.

4.    Ongezellig werk

In tegenstelling tot het werk in een kroeg zul je bij callcenter werk voornamelijk praten met de persoon aan de andere kant van de lijn. Je computer is hierbij vrijwel het enige wat je zult zien tijdens de shift, aangezien je collega’s ook zijn verborgen achter twee houten schotten. De kans is groot dat je hen alleen zult spreken tijdens de pauze aangezien je anders een hijgende supervisor in je nek krijgt die je vraagt om door te werken.

5.    Het betaalt (relatief gezien) slecht

Het is absoluut niet zo dat callcenters slecht betalen. Sterker nog, veel callcenters geven een uitstekend salaris. De vraag is echter; in hoeverre is het voeren van saaie gesprekken die extra euro’s waard? Er is veel ander werk dat minder goed betaald maar veel meer voldoening geeft. De tijd zal dan een stuk sneller voorbij strijken waardoor je minder het gevoel van ‘’werken’’ ervaart.

Tot slot dient te worden gesteld dat dit absoluut niet geldt voor alle callcenters. Er zijn genoeg callcenters die veelzijdig werk bieden met een gezellige sfeer en een leuk salaris. Probeer vooraf te vragen wat voor soort werk het is en praat met werknemers over hun ervaringen. Probeer werk dat bovenstaande punten bevat zoveel mogelijke te vermijden aangezien dit je niet gelukkiger zal maken!
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in