Voor veel mensen is het lastig om op te staan in de ochtend. Bij andere mensen is het aangeboren om s’morgens op te staan en te vertrekken terwijl andere opstaan op een later tijdstip prefereren. Sommige mensen hebben een ander slaappatroon. Zij blijven op tot 4 uur in de ochtend en worden in de middag wakker. Dit is nog steeds de gemiddelde hoeveelheid slaap alleen op andere tijden. Dit kan wel tegen de natuur ingaan en het werk dat gedaan moet worden een stuk moeilijk maken. Wat tips om vroeg op te staan.

Tips om vroeg op te staan

Als er geen reden is om op te staan zoals bijvoorbeeld werk of school, probeer dan wat eerder op te staan. Als je normaal gesproken in de middag wakker wordt, probeer dan om 11.30 wakker te worden voor een week, daarna om 11.00 en probeer dan steeds vroeger op te staan. Als je dit vaker doet kun je beter opstaan op moment dat het echt moet. Het is ook belangrijk om je alarm op loopafstand van het bed te zetten. Door dit te doen moet je uit bed komen om de wekker uit te zetten. Doordat je dan al opgestaan bent merk je vaak dat je fysiek wakker begint te worden waardoor je minder snel weer in slaap valt.

Vroeger naar bed gaan

Een ander belangrijk gedeelte van vroeger opstaan is vroeger naar bed gaan. Als je om negen uur op moet staan, helpt het om eerder naar bed te gaan. Zo is het een stuk makkelijker om op te staan als je om twaalf uur gaat slapen in plaats van om twee uur. Je zult merken dat opstaan een stuk makkelijker gaat als je regelmatig op tijd gaat slapen. Begin vroeg in de ochtend met een stukje wandelen of train wat om je bloed sneller te laten pompen in de ochtend. Doe dat of iets anders wat je kan motiveren om vroeg op te staan. Door een ochtendroutine te genereren kun je het de moeite waard maken om vroeg op te staan. De voornaamste reden om niet vroeg op te staan voor veel mensen is dat er simpelweg geen noodzaak voor is. Als men tot laat in de nacht werkt dan kan het moeilijk zijn om vroeg op te staan. Probeer in dat geval in de middag een kort dutje te doen van 30 minuten. Dit kan zeer effectief zijn. Wetenschappers stellen dat zelfs tien minuten kan helpen om de rest van de dag gefocust en alert te zijn.

Jezelf trainen om vroeg op te staan op dagelijkse basis vereist geduld en toewijding. Het kan zelfs zijn dat je lichaam protesteert en terug wil gaan in zijn comfortabele routine. Maar als de nieuwe routine gevestigd is en je in staat bent om vroeg op te staan, zul je merken dat je veel alerter en productiever bent in de ochtend.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in