Het kan ons tegenwoordig allemaal zomaar overkomen, ontslagen worden. We hoeven alleen maar in de kranten of op internet te kijken en het nieuws over bedrijfssluitingen en massa-ontslagen komt hard naar voren. Ontslagen worden is nooit leuk maar als je tussen de 20 en 30 jaar bent is er misschien toch iets makkelijker mee om te gaan dan wanneer je ouder bent. Wordt er in deze tijd van crisis nog wel gezocht naar mensen met ervaring? Ben je met je 50 jaar niet te duur? Welke werkgever kan een verouderd C.V. nog op waarde schatten? Bestaan die werkgevers nog?

Ontslag

De Klap

Het is voor niemand leuk als de werkgever naar je toekomt met de mededeling dat er binnenkort geen werk meer voor je is. De grond zakt onder je voeten vandaan en in je hoofd val je meteen in een diep zwart gat. En hoe ouder je bent, hoe dichter je bij je pensioen zit, hoe vervelender dit aanvoelt. Hoe vertel ik het mijn partner? Hoe moet ik straks rondkomen van die uitkering?  Hoe vraag ik W.W. aan in deze tijd? Het is heel lang geleden dat ik heb gesolliciteerd; hoe gaat dat nu? Ik ben 50+; Is er nog wel werk voor mij?

E.H.B.O. op internet

Gelukkig kunnen we de Eerste Hulp Bij Ontslag tegenwoordig heel makkelijk op internet vinden en ook een heleboel regelen via dit medium zonder kosten voor telefoon of reizen te moeten maken. Bijna alles wat nodig is om je Werkloosheidsuitkering te regelen is mogelijk zonder persoonlijk contact met iemand van het UWV. Als je de einddatum van het werk weet kun je al ruim van te voren je uitkering aanvragen, dit zorgt ervoor dat je niet zonder geld komt te zitten in de overbrugging tussen loon en W.W.

Actie

Curriculum Vitae (C.V.)

Zodra je bijkomt van de klap besef je je dat je nog lang niet aan je pensioen toe bent en dat je nog een flink aantal jaren moet overbruggen, iets wat ook niet kan met alleen W.W., en dus wordt het tijd om iets te ondernemen. Het eerste wat je moet doen als je wilt gaan solliciteren is een Curriculum Vitae maken (je levensloop op papier zetten). Als je vaker hebt gesolliciteerd zul je dat al gedaan hebben en is het een kwestie van bijwerken van de laatste informatie en dus is er weinig aan de hand. 

Heb je langer dan 5 jaar niet gesolliciteerd dan kan het best zijn dat de opmaak van je C.V. gemoderniseerd moet worden zodat je niet alleen daarop al wordt afgewezen bij het reageren op een leuke vacature. Al die ervaring die je hebt opgedaan in al die jaren, maar die nooit op papier is bijgewerkt in de vorm van een diploma; telt dat nog mee? En hoe maak je dat zichtbaar op je C.V.? Als je was doorgegroeid van krantenjongen naar miljonair had je geen probleem gehad, dan wist iedereen wat je kunt, maar je bent  "alleen maar"  magazijnchef geworden.Beschrijf kort wat je echt kunt

Gelukkig zijn ook hiervoor hulpmiddelen op internet te vinden, maar als je er echt niet uitkomt zal een Werkcoach van het UWV je daar ook bij kunnen helpen.

Vacatures 50+

Het volgende wat je gaat doen is passende vacatures zoeken en dán beginnen de problemen voor de 50-plusser! Het aantal vacatures is al niet hoog, veroorzaakt door de crisis, en als je dan iets leuks vindt zie je al snel dat een werkgever graag iemand wil die 18 jaar is, met een doctoraat en minstens 10  jaar ervaring en die wil werken voor minimumloon. Natuurlijk is dit een beetje overdreven, maar als je heel je leven hard gewerkt hebt en je moet ineens gaan solliciteren dan lijkt het er vaak wel op.

Laat je door de opzet van een vacature niet teveel van de wijs brengen, natuurlijk wil de aanbieder een schaap met 5 poten maar hij weet ook dat dat wel een erg grote uitzondering is, en helemaal niet zo gezond! Als jij je vervolgens aanbiedt als werkzoekende en het blijkt dat jij voor ongeveer 75% aansluit bij het gevraagde, zul je zeker op het netvlies van de werkgever staan. Beschrijf kort wat je echt kunt.

Maak in de brief die je meestuurt met je C.V. jezelf interessant, maar overdrijf niet! Als je jezelf beter voordoet dan je bent zul je snel door de mand vallen bij een eventueel gesprek. 

Solliciteren 50+

Mét of zonder hulp van instanties, oud-collega's en vrienden, komt hopelijk dan het moment dat je op gesprek mag bij een mogelijke werkgever. Op dat moment kun je het beste gewoon jezelf blijven en tijdens het gesprek duidelijk vertellen wat je in je arbeidsverleden allemaal hebt opgebouwd aan ervaring. Veel werkgevers hebben uiteindelijk toch liever iemand met ervaring dan een pas afgestudeerd persoon waar ze veel in moeten investeren om alles te leren. 

Zorg ervoor dat je geïnteresseerd overkomt, zenuwen zijn normaal tijdens dit soort gesprekken, vertel gerust wat je voelt; het is tenslotte niet niks om na zoveel jaar weer om een baan te moeten vragen!

Uitzendbureau's/Flexwerk

Vind je dit allemaal te moeilijk of kun je je lastig uiten op papier, ga dan eens praten bij een uitzendbureau. De mensen die daar zitten helpen je graag aan het werk, kunnen vaak een groot deel van de vervelende sollicitatie-procedure makkelijker voor je maken en ze helpen je zoeken naar de juiste werkgever.

Tegenwoordig wordt het werken zo'n organisatie ook vaak flexwerk genoemd omdat je in dienst gaat bij het uitzendbureau en zij jou aan het werk houden; soms lange tijd (tot 3 jaar achtereen) bij hetzelfde bedrijf, soms als soort van seizoenwerker bij verschillende bedrijven per jaar. 

En dan nog even dit

Als je wilt werken zijn er altijd banen te vinden, ook in tijd van crisis en ook als je wat ouder bent. Ga niet bij de pakken neerzitten maar kom in actie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in