De definitie van branding is een naam, term, design, symbool of een ander kenmerk dat verkopers met een goed of service onderscheidt van andere verkopers. Een merk kan één goed, meerdere goederen of alle goederen van de verkoper. 

Er zijn verschillende branding strategieën:

  • Individuele namen zoals New Coke. Het falen van één product heeft geen invloed op de reputatie van het bedrijf.
  • Familie namen zoals Heinz. Hierdoor kunnen de bedrijven minder uitgeven aan reclame en maakt het mogelijk om te profiteren van de naam van de makers.
  • Verschillende familie namen voor alle producten. Unilever gebruikt bijvoorbeeld Robijn voor het wasmiddel en Unox voor voedingsproducten. Dat is mogelijk wanneer een bedrijf heel veel producten aanbiedt.
  • Bedrijfsnaam met individuele product namen zoals Kellog’s Special K & Fruit loops.

Kenmerken van een goede merknaam:

  •     Het suggereren dat producten voordelen en kwaliteiten hebben. Zoals Red Bull. Energie, kracht.
  •     Het moet makkelijk uit te spreken, te onthouden en te herkennen zijn. Korte namen zoals de Plus, de Bas en de H&M.
  •     Het moet onderscheidend zijn. Zoals Huawei.
  •     Het moet uitbreidbaar zijn. Zoals bol.com, van boekverkoper tot alles verkoper.
  •     Het moet geen slechte vertaling hebben in andere landen en talen. Zoals Nova wat ‘ga niet’ in het Spaans betekent.

Structurele elementen van een merk:

  •     Inhoud van een merk. Bestaat uit de overtuigende promotieboodschap die weer bestaat uit een idee en de inhoud die het merk overbrengt.
  •     Merk formule. Bestaat uit het type, de kleur, lettertype, design, boodschap, symmetrie en de betekenis.

Merk types:

  •     Beschrijvend. Directe motivatie door de betekenis van de woorden. Zoals de ANWB Wegenwacht en cup-a-soup.
  •     Suggererend. Bevat een toespeling of bijbetekenis. Zoals Côte d’Or, de naam verwijst naar de Goudkust waar cacaobonen vandaan kwamen.
  •     Symbolisch. Heeft een symbolisch betekenis. Zoals Rode Kruis.
  •     Willekeurig. Per ongeluk en gebaseerd op een plaatje. Zoals Apple.
  •     Kunstmatig. Heeft geen motivatie. Zoals Adidas en Kodak.

Wat is personal branding?

Personal branding is een manier om duidelijk te maken en over te brengen wat jou anders en speciaal maakt – en het gebruiken van deze kwaliteiten. Het gaat om het begrijpen van jouw unieke eigenschappen – jouw sterktes, vaardigheden, waardes en passies – en het gebruiken van daarvan om jezelf te onderscheiden van de tegenstand.

Waarom personal branding tegenwoordig zo relevant is werd uitgelegd in een artikel van Silke Manschot.

Silke Manschot

–“Waarom personal branding nu zo relevant is?” Scholte herhaalt de vraag en lijkt het antwoord vrijwel meteen klaar te hebben. “De hele arbeidsmarkt is fundamenteel veranderd. Mijn vader werkte bijvoorbeeld nog veertig jaar bij dezelfde werkgever, tegenwoordig doet niemand dat meer of is het in ieder geval niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast zoeken mensen naar betekenis. Voor veel mensen telt niet meer: ‘Ik heb enkel een baan om geld verdienen.’ Tegenwoordig willen mensen iets toevoegen en ergens een bijdrage aan leveren.“ “Een ander belangrijk element is dat we tegenwoordig de middelen tot onze beschikking hebben die personal branding eenvoudig maken. Sociale media en internet maken het makkelijk om verbindingen te leggen en een verhaal uit te dragen over wie je bent. Vijftig jaar geleden was personal branding geen actueel thema, maar nu wel.” Daar kan Scholte weleens gelijk in hebben. Een twitterende paus? Waarschijnlijk een halve eeuw geleden volstrekt ondenkbaar, maar nu noodzakelijk om jonge mensen bij de kerk te blijven betrekken. –

Een voorbeeld van personal branding bij een groot bedrijf is de Albert Heijn bonuskaart. Het is echt iets van Albert Heijn en mede door de bonuskaart onderscheidt zij zich van de rest. Een ander voorbeeld van personal branding bij Albert Heijn is de dienst ‘appie’. Hiermee kan je online producten bestellen, die thuis afgeleverd worden. Albert Heijn is de enige die dit doet en ook hiermee onderscheiden zij zich. 

Alles over Branding:
http://www.esp-conference.de/handouts.pdf


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in