Weekblad Elsevier publiceert jaarlijks een themanummer over carrière. Daarin staat een lijst van 257 beroepen: welke het best betalen en welke het minst. Bovenaan de lijst staat voorzitter van een Raad van Bestuur, die verdient jaarlijks zo’n 496.000 Euro per jaar. Het beroep vakkenvuller staat onderaan, die verdient maximaal 20.000 Euro per jaar.

Hbo versus WO

Over het algemeen verdienen academici meer dan hbo’ers, maar de achterstand wordt kleiner. Het gemiddelde netto maandinkomen van een startende academicus is 1.687 bij een werkweek van 37 uur, dat van een hbo’er is 1.368 netto.

Sectoren

Er kan gesteld worden dat de beroepen die het meest betalen in de volgende vier gebieden liggen: economie, juridische dienstverlening, techniek en gezondheid. Ook mensen die werkzaam zijn in de fiscale sector, informatica, geneeskunde en werktuigbouwkundigen hebben niets te klagen.

Tandartsen verdienen al heel lang erg veel. Ze werken gemiddeld 31 uur per week en verdienen daar maandelijks 3.025 euro netto mee. Dit is 40% meer dan econometristen, die toch nummer 2 op de lijst zijn.

Technische bedrijfskunde is de best betaalde hbo studie. Een starter met dit beroep verdient gemiddeld 1.650 euro, tegenover een gemiddeld hbo startsalaris van 1.368 euro netto.

Salarissen in de creatieve en sociale sectoren zijn het laagst. Mensen die werkzaam zijn in bijvoorbeeld een kunstzinnig beroep of als pedagoog, verdienen het minst. Dansers verdienen gemiddeld netto 800 euro per maand. Dit is bijstandsniveau.

Mensen werkzaam in de bètasector, zoals biologen of scheikundigen, verdienen aanzienlijk minder dan technici. Ook alfa’s en sociale wetenschappers verdienen geen dikbelegde boterham, maar daar staat tegenover dat zij een gemiddelde werkweek van 32 uur hebben.

Studies

Niet alleen beroepen, ook studies komen aan de orde in Elsevier. Het weekblad komt met een lijst van studies die je het beste kunt volgen om aan een zeer goed betaalde baan te komen. Deze studies zijn als volgt:

  1. Tandheelkunde
  2. Econometrie
  3. Fiscale economie
  4. Fiscaal recht
  5. Geneeskunde
  6. Werktuigbouwkunde
  7. Technische bedrijfskunde
  8. Informatica
  9. Bedrijfskunde
  10. Farmacie

Conclusie

Kortom, als je goed wilt verdienen, kies dan een technische of economische opleiding. Bedenk wel dat in dit soort banen veel uren moeten worden gemaakt. Fiscaal juristen maken de meeste overuren. Maar dan heb je ook wat: een auto van de zaak en een dik salaris.

http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_detail.asp?qpid=146792
http://www.elsevier.nl/web/Artikel/17

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in