Hieronder beschrif ik een voorbeeld over hoe je ziek kunt worden van je werk. Of misschien beter gezegd van je 'nieuwe-super-jonge-net-afgestudeerde-collega', die jou het plezier in het werken ontneemt.

Heb jij ook wel eens een hekel gehad aan een collega? Ik heb nu een  enorme hekel aan mijn 'nieuwe-net-afgestudeerde-super-snelle-jonge-chef'. Gewoon omdat het een asociaal persoon is die, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, over jou en jouw collega’s heen walst. Een chef die tegen je schreeuwt, jou voor gek zet en jou op laat draaien voor fouten die hij zelf maakt.  In zijn nette pak vertel de nieuwe chef mooie verhalen. Daarnaast is hij charmant en hij vermaakt mensen, zoals leveranciers, vertegenwoordigers en anderen van binnen en buiten het bedrijf.

Hij is jong, net afgestudeerd en weet dus hoe het moet wat betreft het werk. Want hij heeft er nu eenmaal voor gestudeerd en zijn diploma gehaald. Ik vraag mezelf dan wel steeds af of dit gedrag wordt aangeleerd op het HBO of dat het gewoon in de genen zit?  Een frisse wind op de afdeling. Anders en Vernieuwend. Maar helaas is niet iedere verandering een verbetering…

Roddelen

Collega’s fluisteren achter zijn rug om, wat voor een vervelende man het is en hij wordt alom gehaat. Maar hij bepaalt wat er gedaan moet worden en wanneer. Als hij zegt iets moet NU, dan is dat ook NU. Als je daarna je andere taken niet af hebt, dan krijg je te horen dat je werk onder de maat is. Of je krijgt te horen dat je niet genoeg je best doet. Hij maakt een flitsende carrière (denkt hij), dus mag hij heel vervelend en naar tegen iedereen doen en alles zeggen.

Zou hij zelf wel gelukkig zijn, vraag ik mezelf dan weer af. In zijn ogen ben je namelijk nog al snel dom en oud. Dat laat hij ook duidelijk merken. Omdat je onder contract werk, houdt je steeds je mond en probeer je zo goed mogelijk te presteren. Maar ja het is best lastig want, de ene dag is zijn bui zo (met op maandag morgen flink de pest in)  en de andere dag weer heel anders. Het is dus lastig om in zijn ogen iets goed te doen. Denk je hij zal wel DIT bedoelen, bedoelt hij natuurlijk net DAT en als je denkt dat je het door hebt, is de bui en de richting van denken ineens weer helemaal omgedraaid en krijg je weer een grote mond en een preek hoe dom je wel niet bent.

Arbeidscontract

Je moet bijna alle over hebben voor het arbeidscontract, want die moet binnen kort weer verlengd worden. En ook al doe je je werk nog zo goed… als de chef het niet goed genoeg vindt, kan jij binnenkort gewoon weer op zoek naar een andere baan. Een andere chef die waarschijnlijk jou (en de andere collega’s ) ook weer lekker de hele dag lopen te etteren en als boksbal gebruiken, voor hun eigen frustraties omdat ze zelf  nou eenmaal (nog heel lang)  moeten werken. Gek hè dat mensen soms door draaien, ziek thuis blijven of over de rooie gaan. Gewoon omdat ze alles maar pikken. Voor het arbeidscontract worden gevoelens weg gestopt, want als je bij het UWV aan moet kloppen ben je ook een niksnut in de ogen van vele mensen. Maar uiteindelijk komt er een dag waarop ook jij (of een van je collega) er niet meer tegen kan en dan…

Zou hij thuis ook zo doen, of heeft hij daar niks te vertellen?


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in