Tegenwoordig worden steeds meer apparaten in uw netwerk mobiel, maar u wilt toch netjes van alles een back-up maken? Tevens wordt de behoefte om uw documenten met andere apparaten te delen steeds groter. Om alles continu over te zetten of uw externe harddisk van het ene op het andere apparaat aan te sluiten, is erg omslachtig. Om dit probleem op te lossen is er de NAS (Network-Attached Storage).
Wat is een NAS?
Een NAS is een Network-Attached Storage. Met andere woorden: een opslagruimte ergens in uw netwerk, welke gebruikt kan worden door alle apparaten in uw netwerk. Hierdoor hoeft u dus geen externe harde schijven of usb-sticks te wisselen om data over te zetten of back-ups te maken. Een NAS kan op twee manieren in uw netwerk zitten. Of bekabeld op uw router middels een ethernetpoort of middels WIFI. Alle apparaten in uw netwerk kunnen dan data uitwisselen met uw NAS.
Een NAS bestaat uit één of meerdere harde schijven welke worden aangestuurd door een eigen interne minicomputer met haar eigen besturingssysteem. Veel NAS-systemen zijn gebouwd om gemakkelijk een harde schijf bij te plaatsen of te verwisselen. Zo kunt u in de toekomst gemakkelijk uw capaciteit uitbreiden. Omdat een NAS vaak gebruikt wordt om een back-up te maken, worden de meeste NAS-systemen geleverd met eigen back-up software. U kunt dus centraal uw back-ups van al uw apparaten regelen. Indien u uw televisie of andere hometheater systemen op uw netwerk heeft aangesloten, kunt u ook audio- of videobestanden vanaf uw NAS streamen. Met andere woorden, als u met uw computer video of muziek op een NAS plaatst, kan uw televisie of hometheater systeem dit via het netwerk afspelen.
Wat kan een NAS nog meer?
Naast het delen van bestanden en back-ups maken, kan een NAS nog meer. Dit is wel afhankelijk van het model dat u kiest. Een NAS kan bijvoorbeeld:
- als printserver gebruikt worden. Hiermee kunt u een printer delen met het hele netwerk.
- als FTP-server gebruikt worden. Hiermee kunt u uw bestanden ook via Internet benaderen.
- als webserver gebruikt worden. Hiermee kunt u uw eigen website hosten.
- als Bittorrent gebruikt worden. Hiermee kunt u bestanden downloaden en ter upload beschikbaar stellen.
Conclusie
Omdat wij steeds meer apparatuur in ons thuisnetwerk opnemen, is een NAS bijna een must geworden. Het delen van bestanden en back-ups maken wordt een stuk makkelijker. Extra features zoals de print- of FTP-servers zijn hier een mooie aanvulling op. Let bij de aanschaf van de NAS wel op wat u koopt. Er worden namelijk NAS-systemen aangeboden zonder harde schijven. Dit is niet erg, als u maar wel rekening houdt met de prijs. U moet namelijk nog extra harde schijven kopen om in de NAS te plaatsen.