Paleontologen krijgen pretoogjes bij het inspecteren van de vele mammoetbotten die in het opgespoten zand voor Maasvlakte 2 zijn gevonden. Met nog jaren zandzuigen en opspuiten te gaan, spreekt professor Jelle Reumer, directeur van het Natuur-historisch Museum Rotterdam, van een volstrekt unieke collectie die boven water is gekomen.

Maasvlakte 2

'Dit gebied is in meerdere opzichten uniek,' vertelt hij. 'Nergens anders op de wereld is een dergelijke concentratie van beenderen aangetroffen, in zo'n overvloed en zo gaaf bewaard'. Hij heeft het over de vondsten die gedaan zijn bij de aanleg van Maasvlakte 2. Zo'n 30.000 jaar geleden bevolkten mammoeten, hyena's en vele andere diersoorten de huidige Noordzeebodem. Botten, tanden, kiezen, wervels en zelfs een hyenakeutel zijn tevoorschijn gekomen uit het zand wat gebruikt wordt voor de uitbreiding van de haven.

Mammoetstier

In oktober 2009 stuitten ze op een aantal grote beenderen. Het blijken een scheenbeen, een dijbeen, het bekken en een fragment van een enorme slagtand van een mammoetstier te zijn. Gigantische stukken allemaal. Alle botten van mammoeten en andere fossielen die bij de zandwinning voor Maasvlakte 2 worden gevonden, gaan naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Dat is zo overeengekomen in het convenant dat tussen het Havenbedrijf Rotterdam en het Natuurhistorisch Museum is ondertekend op 16 februari 2011.

Verzamelen van fossielen

De afwijkende methode van verzamelen van fossielen op Maasvlakte 2 zit hem in de aard van de hopperzuigers. Ze zuigen zand van de Noordzeebodem en zetten het elders af. Alles wat een beetje klein is, slurpen ze op en deponeren ze op het nieuwe land. Wat groot is blijft achter op de bodem van de zee en wordt later opgevist in netten. Op het strand komt het kleinere grut te liggen. Samen met de mammoetbotten zou dat het verhaal kunnen vertellen van de fauna en flora van die verleden, verdwenen wereld.

Uit de overblijfselen die tot nu toe zijn gevonden wordt vastgesteld dat onder andere de wolharige mammoet, de neushoorn, rendieren, oerrund, de bizon, het paard, de hyena, de zeldzame sabeltandtijger en vermoedelijk ook de Neanderthaler er rondliepen.

'Eigenlijk,' besluit Jelle Reumer, 'heb je op de bodem van de Noordzee een koude Serengeti gehad, Zoals je in Tanzania de savanne vindt van veel grasland met hier en daar bomen en struiken, was het ook hier een grazig gebied met af en toe wat bomen en met een vergelijkbare fauna. Prachtig, nietwaar?'

www.maasvlakte2.com
http://www.voorne-putten.nl
http://www.nmr.nl/nmr/news/showNews.do?instanceid=5&itemid=10182

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in