Is het niet heerlijk om de frisse geur van een droogboeket op te snuiven als je iemands huis of kantoor binnenloopt? Die geur kondigt het jaargetijde of een speciale feestdag aan en creëert een fijne sfeer van vrolijke festiviteiten of vredige rust. Met gedroogde bloemen, kruiden of planten van allerlei soort kun je een brede waaier aan accenten leggen en decoraties en geschenken maken. Je moet alleen eraan zien te komen en er een klein beetje van weten.

Ga om te beginnen op zoek bij je plaatselijke cadeau-, hobby- of stoffenwinkel. Je vindt daar allerlei soorten gedroogde bladeren en bloemen die je kunt gebruiken vanwege hun mooie uiterlijk of aantrekkelijke geur. Neem de vele soorten mee die voor hobby’s en projecten te krijgen zijn. En als je niet zeker weet hoe je ze moet gebruiken, investeer dan in een boek over droogbloemen, waar je in kunt lezen hoe je bloemstukjes kunt maken met deze overblijfselen van vroegere seizoenen. Misschien ga je wel een cursus volgen over het werken met gedroogde planten en bloemschikken, wat je repertoire aan mogelijkheden verbreedt en waar je een hoop ideeën opdoet.

Als je niet het soort droogbloemen wilt kopen dat klaar is voor gebruik, kun je benodigdheden kopen om je eigen droogbloemproducten te maken. Er zijn pakketten op de markt waaruit je kunt leren hoe je bloemen, bladeren, wortels en kruiden kunt plukken en drogen om ze eindeloos te bewaren. In plaats van ze in een boek te leggen en ze vervolgens te vergeten of niet meer te weten waar je het boek hebt gelaten, kun je de juiste benodigdheden gebruiken om het op de goede manier te doen en de bloemen een langer leven te geven.

De volgende stap is misschien om zelf planten te gaan kweken voor dit speciale doel. Sommige planten, zoals rozen en lelies, zijn gemakkelijker te bewaren en gaan langer mee, dus die zul je willen kweken. Richt binnen een minituin in of maak buiten een bloembed en geniet ervan hoe de planten bloeien voor je hun schoonheid en geur oogst  voor een langdurig hobbyproject. Leer hoe je insecten op een afstand houdt  zonder pesticide, en voorkom plantenziektes zonder  onkruidverdelgers, Zo houd je je planten – en jezelf – gezond, vooral als de bloemen zijn gedroogd en in een woonomgeving worden gebruikt.

 Een van de manieren waarop je je droogbloemen kunt gebruiken is het samenstellen van het eeuwig populaire droogboeket. Als je de bloemblaadjes, de stamper of de bladeren hebt gedroogd, plet ze dan en bewaar ze in kleine zakjes voor later gebruik. Die zakjes zijn te gebruiken in kasten, als luchtverfrisser door ze in water te verhitten, of als aantrekkelijke decoratie door ze in glazen kommen of schalen te leggen voor op tafel of een andere aantrekkelijke plek in je huis of op je werkplek. Zorg dat je weet welke planten je moet kweken, hoe je ze kunt combineren om de juiste geur te krijgen en hoe je ze moet bewaren en gebruiken. Geniet er vervolgens zelf van of geef ze aan anderen cadeau. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in