Waarom kies je voor een bepaalde kleur? Je kunt hier op diverse manieren naar kijken. Natuurlijk kun je gewoon zeggen: ik kies voor de kleur die ik het mooiste vindt. Soms is dat het geval, maar vaak werkt het niet zo eenvoudig. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een kleur die je mooi vindt gewoon echt niet goed tot zijn recht komt op je muren, in een bepaalde ruimte of in combinatie met je meubels.

Je kunt ook wat dieper kijken naar de keuze die je maakt. Want maak je die bewust, of drijft iets in je onderbewustzijn je naar een bepaalde keuze? Een kleur is namelijk niet zomaar een kleur. Elke kleur heeft een bepaald effect. Misschien heb je daar wel eens bij stilgestaan of misschien juist niet. In dat laatste geval heb jij je misschien wel eens afgevraagd waarom een bepaalde kleur niet werkt. Je vindt hem altijd mooi, waarom nu niet? Om een antwoord op die vraag te vinden, kun je kijken naar de kracht en het effect van kleuren. Daar schuilt een bepaalde psychologie achter.

Het effect van de verschillende kleuren

Een kleur zorgt altijd voor een bepaald gevoel. Dit gaat verder dan een kleur mooi of niet mooi vinden. Het gaat dus ook niet om een fijn gevoel of juist het gevoel dat je een kleur niet zo fijn vindt: het gaat wat dieper dan dat. Dit heeft te maken met de warmte van een kleur en de associaties die je daarmee hebt. Bewust of onbewust.

Koele kleuren en warme kleuren hebben verschillende effecten op je gevoel en gemoedsrust. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Koele kleuren staan over het algemeen bekend als kalmerend en rustgevend terwijl warme kleuren sfeer verhogend werken. Hoe zit dat precies? Onderstaand een overzicht van de eigenschappen van diverse kleuren.

  • Blauw: helderheid
  • Bruin: aardsheid
  • Rood: passie
  • Oranje: vrolijk
  • Geel: creatief en licht
  • Groen: rust en natuur
  • Roze: liefde
  • Paars: exclusiviteit
  • Grijs: neutraal
  • Zwart: luxe

Natuurlijk zal niet iedereen exact dezelfde gevoelens krijgen van elke kleur. Over het algemeen zijn dit echter de gevoelens die door de kleuren worden opgeroepen. Dat is goed om rekening mee te houden bij het kiezen van verf. Laat de kleur niet alleen aansluiten op wat je mooi vindt, maar houd ook rekening met wat je in de ruimte uit wil stralen. Wil je gaan voor een rustgevende sfeer, dan is bruin of groen misschien een betere keuze dan rood of oranje.

Rood en oranje zijn dan wel weer fantastische kleuren wanneer je wilt zorgen voor een sterke, positieve energie. Dat dit echt werkt, zie je in de praktijk. Kijk maar eens hoe kleuren als zwart en paars vaak subtiel worden toegepast op plekken die een luxe sfeer moeten overbrengen zoals hotels of nachtclubs.

Zorg voor de juiste kleur én kwaliteit

De kleur is natuurlijk bepalend voor het succes van de ver, maar kwaliteit telt ook. Je wilt verf kopen die overeenkomt met de kleur die wordt beloofd. Ook wil je natuurlijk goed dekkende verf die lang mooi blijft. Kies daarom altijd voor hoogwaardige verf, zoals verf van Sikkens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in