Een van de grootste technische ontwikkelingen is vrijwel ongemerkt verlopen. Nadat het mogelijk was om woningen en bedrijfspanden te verlichten, heeft het erg lang geduurd voor een tweede grote stap kon worden gezet. Het begin lag niet ver van de eerste gloeilamp die praktisch kon worden gebruikt. Wetenschappers over de hele wereld waren nog bezig om te onderzoeken wat ze verder met elektriciteit konden doen. Een Russische wetenschapper liet elektriciteit door een halfgeleider (speciaal soort metaal) stromen en merkte op dat daarbij licht werd afgegeven. De ontdekking werd vastgelegd en bijna een eeuw genegeerd. Later werd dit onderzoek weer eens opgepakt en werd er verder geëxperimenteerd.

De eerste kleine stapjes

Er werd al snel een klein, maar praktisch gebruik voor licht emitterende diodes of te wel led gevonden. Die zie je waarschijnlijk vandaag ook nog in je directe omgeving. Om duidelijk te maken dat een apparaat dat op elektriciteit werkt gebruiksklaar is, zit er vaak een rood of groen lampje op. In feite is dat een led onder een gekeurd glaasje of plastic.

De ontdekking dat led duurzaam is

De eerste led werden daarvoor gebruikt, omdat ze nu eenmaal licht geven als er elektriciteit door wordt geleid. Wat daarbij ook al snel gemeten werd, is dat een dergelijk lampje nauwelijks elektriciteit verbruikte. En dat is ook heden ten dagen nog het geval. Een led lamp kan met tot 90% minder energie dezelfde hoeveelheid licht geven als de oudere soorten lampen. Als je dan ook nog beseft dat een dergelijke lamp gemiddeld 10 keer langer meegaat dan een gloeilamp kan je begrijpen dat je dit een revolutie mag noemen in de techniek.

Van straatverlichting tot dimbare spots

Het heeft nog tot het begin van deze eeuw geduurd totdat led lampen ook in onze woningen hun plaats innamen. Op het moment dat de voordelen van led duidelijk werden, ging alles in de stroomversnelling. In eerste instantie waren er nog maar een paar halfgeleiders ontdekt die de goede eigenschappen hadden om licht te geven. Maar ieder licht in niet zomaar geschikt voor alle toepassingen. Al snel werden er led lampen gebruikt voor verlichting buiten.

Wellicht herinner jij je nog rotondes die in een ietwat ongepast paars licht werden gehuld als de zon onder ging. Dat waren de eerste led lampen voor langdurig gebruik. Omdat het licht behoorlijk ‘kil’ was, was het nog niet geschikt voor de woning. Maar al snel konden er steeds meer halfgeleiders worden ingezet. De echte doorbraak kwam toen ook blauw licht gebruikt kon worden. Inmiddels zijn er allerlei soorten verlichting voor in huis en voor buiten.

Voordelen van ledverlichting

Door kleuren te mengen, is het inmiddels mogelijk om vrijwel iedere kleur te realiseren en kan je met led kiezen van kil tot sfeervol warm licht, naar gelang de toepassing. Een verder praktisch voordeel van led lampen is dat deze met een fitting worden gemaakt waardoor ze ook passen in armaturen die bedoeld waren voor andere soorten lampen. Besparen doe je niet alleen door de juiste lampen te kiezen maar ook door deze te dimmen als het nodig is. Er zijn ook dimbare led lichtjes, dat staat altijd in de beschrijvingen en op de verpakking vermeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in