Energie besparen willen we allemaal: het is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Je hoeft er niet altijd dure apparaten voor aan te schaffen om zuinig om te gaan met energie. Lees hier hoe je eenvoudig energie kunt besparen.

Iedereen heeft ze in huis: de stille energievreters. Je bent je van geen kwaad bewust en toch slurpen ze langzaam je portemonnee leeg. En dat terwijl je nog zo je best doet om zoveel mogelijk te besparen op je energierekening. Geen nood: met de volgende energie bespaartips ban je die energievreters zo je huis uit.

Steeds meer elektrisch

Sinds de industriële revolutie kwamen er steeds meer apparaten op de markt die op elektriciteit werken. Nu kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat we de vloer in de woonkamer met een ‘ordinaire’ bezem schoonmaken. Of missen we onze elektrische tandenborstel wel heel erg als we een weekendje gaan kamperen. En is een keuken niet compleet als er geen vaatwasser in zit. Nee, we zijn niet verwend. We kunnen gewoon niet meer zonder elektriciteit en dat is helemaal niet erg. Maar die energierekening loopt er wel van op als je niet op je energieverbruik let.

Ban de stille energieverbruiker

Goed. De stille energieverbruiker. We hebben ze allemaal. Een laptop die de hele dag en nacht aan de oplader ligt. De elektrische tandenborstel die continu is aangesloten op het stopcontact. Het elektrische scheerapparaat dat altijd in de oplader staat. De vergeten mobiele telefoon die maar aan het stopcontact blijft liggen. Het lijken kleine dingen en we vinden het heel normaal. Maar als we ons beseffen hoeveel geld dit stille energieverbruik opgeteld kost, schrikken we daar toch wel van. Eruit dus die stekkers! Een elektrische tandenborstel gaat los van het stopcontact gemakkelijk een paar dagen mee.
Vaak hebben we het niet eens in de gaten. Dat rode lampje bij de televisie vinden we heel normaal. Dat dit betekent dat je tv niet helemaal uit staat, maar gewoon op standby zodat je je afstandsbediening direct kunt gebruiken om de televisie aan te zetten, weten veel mensen niet eens. Dit geldt ook voor je computerscherm waar het lampje van blijft branden. En wat dacht je van de dvd-speler en de ontvanger van digitale tv waar de tijd op af te lezen is? Ze slurpen energie terwijl we ze niet gebruiken. Zonde!

Schaf een doordrukstekker aan

Het is natuurlijk een heel gedoe om elke dag al die apparaten in huis na te lopen om ervoor te zorgen dat ze helemaal uit staan. Een goede oplossing hiervoor is een doordrukstekker met meerdere stopcontacten en een knop. Met één druk op de knop zet je alle aangesloten apparaten helemaal uit. En zo’n stekker hoeft niet eens zoveel te kosten. Bovendien heb je de kosten er al snel uit als je ziet hoeveel je kunt besparen op het moment dat je alle apparaten helemaal uit hebt staan.
Alleen de knop van je tv omzetten is niet genoeg. Ook de oplader van je telefoon in het stopcontact laten zitten, zonder dat je telefoon eraan hangt, is geen goed idee. Er blijft altijd nog een klein beetje stroom doorheen lopen. Lekstroom noemen we dat. Daarom: stekker eruit en besparen maar. Die nieuwe bank heb je sneller dan je dacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in