Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe een hoeslaken eigenlijk gemaakt wordt?  We nemen de productie van een jersey hoeslaken onder de loep en leggen stap voor stap uit hoe deze gemaakt wordt.

Hoe wordt een jersey hoeslaken gemaakt

Een jersey hoeslaken wordt veelal gemaakt uit 100% katoen. Deze katoen, die gewoonlijk groeit in subtropische landen als Pakistan, India, Amerika en China, wordt geoogst en dan in Balen verpakt waarnaar ze naar de spinnerij worden getransporteerd.

Katoen Spinnen

Eenmaal in de spinnerij aangekomen gaan de balen in een speciale machine die de katoenplukken uit elkaar trekt en tot enkele vezels verwerkt. Tijdens dit proces worden de vezels ook gewassen en het vuil wordt eruit gehaald.

Na dit proces worden de katoenvezels allemaal in dezelfde richting gekamd (dit proces heet kaarden). In de speciale spinmachine worden de vezels dan in elkaar gedraaid en tot één lange draad verwerkt. Deze draad wordt op een spoel gewikkeld en is klaar om te worden verwerkt.

Breien

Jersey hoeslakens worden niet geweven maar gebreid. Met breien van katoen ontstaat een weefsel dat elastisch en dus rekbaar is. Door een aantal van de spoelen met de gesponnen katoen in een speciale brei machine te hangen, wordt dan een doek gebreid dat als basis dient voor het jersey hoeslaken. Dit is echter geen plat doek maar een ronde tunnel. Bij breien kan je geen doek maken dat net zoals bij geweven katoen een bepaalde breedte heeft. Doordat bij breien alleen een tunnel doek kan worden gemaakt moet men de doorsnee van deze tunnel twee keer zo groot maken als de beoogde breedte.

Verven

Nu het doek gebreid is ,wil men het natuurlijk nog van een kleur voorzien. Jersey hoeslakens zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Het verfen van het zojuist gebreide doek gebeurt opnieuw in een machine. Het doek wordt een aantal malen door een verfbad gehaald. Het aantal keren is afhankelijk van de gewenste kwaliteit. Hierna wordt het nog enkele keren gewassen om overvloedige verf pigmenten  te verwijderen.

Het productie proces:

Nu het doek klaar is om verwerkt te worden wordt de tunnel aan één kant doorgesneden. Meestal gebeurt dit gelijktijdig met het opleggen van het doek. Bij het opleggen van het doek wordt het katoenen doek op een tafel in laagjes op elkaar gelegd.

Wanneer er een groot aantal laagjes op elkaar liggen, worden de jersey hoeslakens er uitgesneden. Hiervoor tekent men eerst de benodigde matrasdikte (hoekhoogte) af. Dit gebeurt aan het uiteinde van het doek. Wanneer bijvoorbeeld een matrasdikte van 25 cm benodigd is, wordt er aan de zijkant een mal (vierkant en 25 cm bij 25 cm) op het doek gelegd. Deze tekent men af. Nu meet men de gewenste breedte van het uiteindelijke hoeslaken af. Te beginnen met meten aan de rand van de mal. Wil men bijvoorbeeld een hoeslaken van 200 centimeter breed maken dan meet men 2 meter en ca 5% extra voor de krimp van het doek.(dus 210 cm). Op deze plaats legt men opnieuw de mal en tekent deze nogmaals af.

Op de tafel ziet het er dan zo uit:

"Productie

 

 

 

Hierna worden de hoeken uit de stof gesneden en zijn de hoeslakens klaar om te worden afgewerkt

Naaien

Door de punten van de hoeken samen te nemen en af te lokken ontstaat de hoek in het hoeslaken. Dit gebeurt 4 keer waarna op een andere naaimachine het elastiek wordt ingenaaid. Dit gebeurt door een speciale vouwer die het doek als een klein tunneltje omvouwt waar het elastiek in komt. Nu is het jersey hoeslaken klaar om te worden opgevouwen, verpakt en naar de klant te worden verzonden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in