Iedereen heeft wel eens last van vliegen, vooral gedurende de zomermaanden. In het volgend artikel vindt u 10 handige en milieuvriendelijke tips om deze gevleugelde pestkoppen op afstand te houden.

1. Netheid

Hygiëne is heel belangrijk, restjes trekken namelijk vliegen aan. Dit is in heel uw huis belangrijk, maar vooral in de keuken, daar zich hier vaak etensresten bevinden. Zorg ervoor dat er geen voedsel achterblijft, leeg regelmatig uw vuilnisbakken en zorg voor een proper aanrecht.

2. Kruidnagel

Vliegen zijn niet zo’n fan van de geur van kruidnagel. Voor extra efficiëntie stop je een paar kruidnagels in een ui, citroen of sinaasappel die je doormidden snijdt. Plaats vervolgens op een bordje of onderlegger en zet dit in de kamer die je vliegenvrij wenst te houden. Na verloop van tijd vermindert de geur wel, dus voor een langere werktijd is het raadzaam dit elke paar dagen te herhalen.

3. Knoflook

Ook de geur van knoflook stoot vliegen af. Maak op volgende wijze een afkooksel van knoflook : kook verse knoflookteentjes in water tot de zachte delen los gekookt zijn. Zeef vervolgens het sap en zet het afkooksel in een kom aan het raam waar de vliegen binnenkomen.

4. Azijn

Azijn kan eveneens gebruikt worden om vliegen weg te jagen. Neem een kopje witte (huishoud)azijn, warm dit even op in de microgolfoven of op het fornuis en plaats dit aan het raam. Je kunt het ook gebruiken om je ramen te wassen.

5. Uien

De geur van uien is niet de meest favoriete geur van vliegen. Je kunt een afkooksel van uien gebruiken (dit maak je op dezelfde manier als het aftreksel van knoflook, vermeld onder punt 3) of op je kasten en/of tafels gesneden uien leggen. Ook het inwrijven van raamkozijnen met een ui heeft afwerend effect op vliegen.

6. Licht

Vliegen worden, net als veel andere insecten, aangetrokken door licht. Wil je vliegenvrij slapen, hou je slaapkamer dan donker, laat het licht in een aanpalende kamer branden en zet de deur op een kier. De vliegen zullen gegarandeerd verhuizen.

7. Basilicum

Nog een vliegenwerend middel : basilicum. Hoe lekker wij het ook vinden ruiken, vliegen vinden er maar niks aan. Je kunt één of meerdere plantjes in huis plaatsen of op bepaalde plaatsen basilicumblaadjes achterlaten. En zo ruikt je hele huis ook nog eens lekker fris, wat mooi meegenomen is.

8. Vliegenval

Je kunt natuurlijk ook zelf een vliegenval maken : neem een plastic fles (bv. een colafles) en snij de bovenkant eraf, iets onder de hals, zo ongeveer waar de fles begint te vernauwen. Vul de onderkant van de fles met suiker of zoete vloeistof (ongeveer 1 cm is al voldoende) en plaats het bovenstuk er opnieuw op. De vliegen zullen wel de ingang vinden door de flessenhals, maar eruit komen lukt ze niet meer.

9. Met de Franse slag

In de Provence hebben ze vaak last van vliegen, maar hier hebben ze dus ook wat meer ervaring met huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes. Vooral de alomtegenwoordige lavendel doet ginds dienst als afschrikmiddel tegen vliegen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden : kaarsen met lavendelgeur, lavendelolie, gewoon zelf lavendel planten, alles is mogelijk en het helpt tegen vliegen.

10. Vliegenlint

Deze laatste  tip is natuurlijk nogal voor de hand liggend maar erg effectief. Schaf je in de winkel een vliegenlint aan. Deze zijn erg plakkerig en bovendien kosten ze erg weinig. Eénmaal ze eraan kleven komen de vliegen onmogelijk nog los. Vliegen die aan dit lint kleven trekken bovendien soortgenoten aan, dus heb je je lint pas opgehangen ? Aarzel dan niet om er een dode vlieg aan te kleven, succes gegarandeerd. Let enkel op bij het ophangen van deze vliegenlinten, ze zijn erg kleverig en kunnen ook aan je huid of kledij blijven hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in