Bloedvlekken zijn erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen als je te lang wacht. Het belangrijkste bij het verwijderen van bloedvlekken is dat je snel handelt. Veel moderne tapijten zijn met een vlekwerend middel voorbehandeld, maar bloedvlekken zijn lastig te behandelen. Als je het goed doet is het echter best eenvoudig. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om de vlekken uit je tapijt of je kleren te verwijderen. Als bloed oud wordt, gaat het stollen, waardoor je het er bijna niet meer uit krijgt.
Handleiding voor het verwijderen van bloedvlekken
1. Je kunt de bloedvlek verwijderen door met koud water te spoelen. Je moet echter maar een beetje water tegelijk gebruiken, want als je te veel gebruikt, verspreidt de vlek zich. Warm water moet je niet gebruiken, want daarmee bestendig je de vlek juist. Alleen koud water gebruiken dus. Als je het water erop hebt gedaan, moet je het opdeppen met keukenpapier of met een doek. Je kunt ook proberen de vlek eruit de zuigen met een stofzuiger. Het voordeel van die laatste methode is dat er minder kans is dat de bloedvlek zich verspreidt.
2. Het is mogelijk dat je met de hierboven beschreven methode niet de hele vlek weg krijgt; dan moet je een oplossing maken van koud water en wat afwasmiddel. Breng de oplossing voorzichtig aan op de resten van de bloedvlek en let erop dat je de vlek niet groter maakt. Probeer ook nu de vlek met keukenpapier of een schone doek op te deppen. Ga nooit met het keukenpapier over het tapijt wrijven, want dan kun je de vezels van het tapijt/de kleding beschadigen. Beschadigde vezels hebben ook de neiging de vlek vast te houden, waardoor die nog moeilijker te verwijderen is.
3. Als met deze methode de vlek niet meteen verdwijnt: geen paniek! Je kunt dit proces enkele malen herhalen, zo vaak als nodig tot er geen sporen meer op de doek of het keukenpapier achterblijven. Als je klaar bent, vergeet dan niet het water dat je hebt gebruikt op te deppen.
4. Je kunt het tapijt/de kleding droogblazen door een föhn op de plek te richten. Als je die niet hebt, kun je ook een paar stukken keukenpapier op het gebied van de vlek leggen en daar iets zwaars bovenop zetten. Laat dit een paar uur zo liggen zodat het keukenpapier het resterende water absorbeert.
Deze methode zal in de meeste gevallen helpen, maar als je te laat bent wordt het moeilijker. Als de methode niet heeft gewerkt, kun je ook wat sodawater gebruiken. Of je de bloedvlek eruit krijgt is afhankelijk van de structuur van je tapijt/kleding en op de vezel waar die van is gemaakt. Zo is het heel moeilijk om bloedvlekken uit wol te krijgen. Uit welke vezel je tapijt ook bestaat, probeer de vlekken altijd eerst met koud water te verwijderen.