De orchidee is een populaire plant. Met zijn sierlijke bloeiwijze een pareltje voor het oog. Maar hoe zorg je dat hij zo mooi blijft? En hoe krijg je hem weer in bloei?

Vaak is de orchidee helemaal niet zo moeilijk te verzorgen als veel mensen je willen doen geloven! Geef hem goede orchideegrond, af en toe wat water én heb geduld! Veel meer is er vaak niet voor nodig. Maar er zijn zoveel soorten en maten, dat daar wel moeilijkere soorten tussen kunnen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat de orchidee tot één van de grootste plantenfamilies behoort? Er zijn namelijk wel ruim 31.000 soorten! De orchidee komt op de meest bijzondere plekken voor. Zelfs in boomkronen én onder de grond!""

De meeste orchideeën prefereren een licht plekje in de vensterbank, maar niet in direct zonlicht. Achter het glas verkleuren al snel de bladen en sterven af. Geen vensterbanken die niet in de volle zon staan? Hang ter bescherming bijvoorbeeld vitrage op. Of een zonnescherm kan natuurlijk ook. In de winter is dit niet nodig. Dan moet elk straaltje licht benut worden! 

De plant heeft ook warmte nodig. Kamertemperatuur is voor de orchidee ideaal. Dus dat vormt geen enkel probleem. 

UIteraard heeft ook de orchidee water nodig. Maar let op: niet teveel! De orchidee heeft in de winter aan 1 keer genoeg. In de zomer iets meer. Maar twee keer in de week is ruim voldoende. Geef het water gewoon op de grond!

Er bestaat speciale orchideeënvoeding maar ook speciale orchideeëngrond. Beide zijn dus helemaal toegespitst op orchideeën en dus ideaal. Zo geef je je plant precies dat wat hij nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien.

Verpotten hoeft niet vaker dan één keer in de twee of drie jaar. Verpotten doe je het beste als de plant niet bloeit. Verwijder de oude, rotte wortels en laat de plant een daagje drogen voor hij in de nieuwe (orchideeën-)grond wordt geplant. Tip:Omdat de meeste orchideeën uit vochtige, warme streken komt kan je wat vochtige grind onderin een ruime pot.doen. Zet de orchidee met pot en al hierop. Omdat het water in het grind zal verdampen creëer je een goed klimaat voor de plant. Niet om die reden gewoon de grond nat houden. Daar kan de orchidee nou juist NIET tegen!

Is de plant uigebloeid? Haal de oude stengels er niet af! Deze kunnen weer opnieuw uitlopen. Wat je kan doen is de stengel boven de tweede of derde knoop afknippen. Er kunnen ook nieuwe stengels gaan groeien. Zowel aan de oude als aan de nieuwe stengels zullen knoppen ontstaan. Geef de plant gewoon even tijd om dit voor elkaar te krijgen! Natuurlijk kan je de plant dan even op een andere vensterbank zetten om hem even rust te gunnen (in de slaapkamer bijvoorbeeld). Maar echt nodig is dit niet! Dit is puur voor je eigen idee dat een orchidee niet mooi zou zijn zonder bloem…persoonlijk vind ik ze zonder ook nog gewoon mooi. Er zijn orchideeën die één keer in het jaar bloeien. Maar er zijn er ook die vaker bloeien!

Extra tip: Een orchidee staat liever niet in de buurt van fruit! Fruit produceert gassen waardoor de bloemen sneller uitgebloeid zullen zijn!

Is de orchidee een passie voor je geworden? Kijk dan eens op orchidsinfo.eu/nl voor leuke tips, verkiezingen en nog veel meer rondom de orchidee!

""

 
Vind je de orchidee duur? Koop een plantje die bijna uitgebloeid is. Deze zijn meestal afgeprijsd omdat mensen liever een orchidee kopen die nog moet gaan bloeien! Heb wat geduld en binnenkort heb je een bloeiend orchideetje die weinig gekost heeft…

http://www.orchideeenhoeve.nl/verzorgingorchidee.html
http://www.orchidee-idee.nl/verzorging.html
http://www.orchidsinfo.eu/nl
afbeeldingen: http://www.morguefile.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in