Neutraliteit, banken, jodelen, bergen en kaas en chocola. De Zwitsers staan om veel dingen bekend. Maar wat betreft functionaliteit is het meest opvallende voorwerp dat uit dit Alpenland komt misschien wel het Zwitserse legermes. Dit werktuig is al meer dan 100 jaar het synoniem van een veelzijdige kwaliteit.

Het befaamde mes van het Zwitserse leger kwam aan het einde van de jaren 90 van de negentiende eeuw op de markt. Het was en blijft een indrukwekkend voorbeeld van vernuftigheid en ontwerp. Door een aantal functionele werktuigen in één apparaat te combineren creëerde Carl Elsener een werktuig dat geschiedenis zou maken en de tand des tijds zou doorstaan.

Elseners bedrijf, Victorinox, werd oorspronkelijk opgericht om de emigratie uit dit deel van Zwitserland een halt toe te roepen. De industrialisatie was in het midden van het land nog niet zo ontwikkeld en de werkgelegenheid was er onregelmatig. Veel mensen moesten daarom vertrekken, op zoek naar een lucratief baantje. Met de creatie van het mes en zijn bedrijf bracht Elsener een industrietak op gang die 100 jaar later de Zwitsers nog steeds werkgelegenheid biedt.

Het bedrijf dat het mes tegenwoordig produceert en naar 100 landen over de hele wereld exporteert, heeft momenteel ongeveer 1000 mensen in dienst. Het mes zelf heeft in de loop der jaren vele vormen aangenomen en is inmiddels in ontelbaar veel modellen te krijgen.

Oorspronkelijk bevatte het Victorinox-mes ongeveer zes verschillende werktuigen. Tegenwoordig is het mes in meer dan 100 verschillende modellen te krijgen met allerlei soorten gebruiksopties. Die kunnen variëren van (uiteraard) messen tot schroevendraaiers, flessenopeners, kleine hamers en nog veel meer.

Het bedrijf is nog altijd gevestigd in Ibach, Zwitserland, en kan bogen op een indrukwekkende staat van dienst. Het produceert gemiddeld ongeveer 34.000 messen per dag in meer dan 100 versies. De zakmodellen komen op ongeveer 43.000 per dat in 300 variaties. Ze blijven zo populair omdat je zoveel waar voor je geld krijgt. In plaats van met allerlei gereedschap rond te sjouwen kun je met één aankoop een hoop functies combineren.

Het Victorinoxmes is de ideale plaatsvervanger in de wereld van de werktuigen en er is van alles mee gerepareerd: van auto’s en computers tot kleine apparaatjes en  nog veel meer. Met een schroevendraaier rondlopen is niet praktisch, maar van een zakmes heb je geen last.

De messen van Victorinox zijn een legendarisch succes en zijn over de hele wereld geliefd vanwege hun bruikbaarheid, functionaliteit en duurzaamheid. Deze Zwitserse creatie staat bekend als een uitvinding die de tand des tijds zal doorstaan en altijd handig van pas komt. 

De messen zijn populair bij bouwvakkers, kampeerders, survivalisten en gewone mensen vanwege het grote aantal dingen dat je ermee kan doen. Een simpel mes, bewaard in een broekzak of beurs, kan handig van pas komen voor meer kleine projecten dan je je kunt voorstellen. Deze messen zijn zelfs meegenomen op historische ruimte-expedities, naar de Noordpool, de Mount Everest en nog meer.
Het Zwitserse legermes is oorspronkelijk ontwikkeld om gedegen werkgelegenheid te creëren in een regio die hard een industrie nodig had. Tegenwoordig, meer dan honderd jaar na hun uitvinding, zijn de messen nog altijd een must voor mensen die goed voorbereid willen zijn.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in