Een nieuwe trend in vloerbedekking is het toepassen van keramisch parket of met andere woorden tegels met een houtlook. Deze vloeren hebben qua uiterlijk de natuurlijke (en afhankelijk van de kwaliteit en kleur ook warme) uitstraling van een houten vloer, maar de voordelen van een tegelvloer, zoals duurzaamheid en onderhoudsgemak. Een tegelvloer is indien gewenst gemakkelijk te combineren met vloerverwarming. Er is veel keuze als het gaat om kwaliteit, kleur, formaat en legpatroon.
Er zijn meerdere kwaliteitscategorieën op de markt, waar logischerwijs verschillende prijskaartjes aan hangen. Globaal zijn deze in te delen in:
- · Tegels die allemaal het zelfde zijn (er wordt voor de houtprint gebruik gemaakt van 1 stempel)
- · Vloer bestaande uit een paar verschillende tegels die steeds herhaald worden (de stempel is groter dan de tegel en wordt steeds een beetje verplaatst, zodat het motief verspringt, of er wordt gebruik gemaakt van een paar verschillende stempels)
- · Allemaal verschillende tegels (de houtlook wordt op de tegels geprint en de afbeelding is voor elke tegel verschillend).
Het spreekt voor zich dat hoe meer variatie in het motief zit, des te meer de vloer zal lijken op een echte houten vloer. Een natuurproduct is namelijk ook steeds net verschillend.
Kenmerken van houtlook-tegels
Een ander kenmerk van houtlook-tegels is dat ze lang en smal zijn, zodat ze lijken op planken. Ook hier geldt in hoofdlijnen: hoe langer en smaller, hoe meer het houten vloer-effect versterkt wordt. Denk hierbij aan 10 tot 20 cm breedte en 90 tot 100 cm lengte in plaats van de tegenwoordig populaire 30×60 of 60×60 (vloer)tegelformaten. Sommige merken hebben van een serie ook meerdere strookbreedtes, bijvoorbeeld 5, 10 en 15 cm die afwisselend gelegd kunnen worden.
Belangrijke tips bij tegels leggen
Twee zaken waar men met het leggen van keramisch parket rekening mee dient te houden, is dat de voeg zo smal mogelijk is en de voegkleur niet teveel afsteekt tegen de kleur van de tegel. Een opvallende voeg bederft de illusie van een parketvloer, die immers ook niet gevoegd wordt. Ook al zijn er tegenwoordig veel voegkleuren beschikbaar, het vinden van een juiste tint bij de tegel blijft lastig, zelfs met het gebruik van voegkleur waarmee de kleur naar wens gemaakt kan worden (tenzij u daar heel handig in bent uiteraard). Een optie is dan om een tint te kiezen die iets donkerder is dan de tegel zelf, zodat de voeg meer op een schaduw gaat lijken, zoals bij planken met een V-groef ook het geval is. Dit kan bijvoorbeeld uitstekend bij een donkere vloertegel met antraciet als voegkleur, waarbij de vloer na het voegen slechts eenmaal lichtjes wordt gesponsd.
Cementsluier verwijderen
Er blijft dan vaak nog een cementsluier achter (dat is de reden dat normaal gesproken vaker wordt gesponsd), maar dat is na het uitharden zo nodig te verhelpen met cementsluierverwijderaar. Toegegeven, dat is een gemeen goedje, maar die bewerking is eenmalig en voordeel is dat de voeg zo donker mogelijk blijft.
Legpatroon van houtlook-tegels
Een ander aandachtspunt is het legpatroon van de houtlook-tegels. Waar tegels normaal gesproken vaak in een strak en zich herhalend patroon gelegd worden, kan keramisch parket voor het beste resultaat beter in een zo onregelmatig mogelijk wildverband neergelegd worden. Deze legwijze lijkt op het leggen van laminaat: wat je na een rij aan de ene kant van de kamer overhoudt, gebruik je weer als begin voor de tweede rij aan de andere kant van de kamer. Dit heeft als extra pluspunt dat je met weinig snijverlies te maken hebt, want je kunt de reststukken gewoon gebruiken, in tegenstelling tot een vloer waar de voegen recht op elkaar uit moeten komen. Veelal wordt bij tegels geadviseerd om zo’n 10% als snijverlies in aanmerking te nemen, maar bij keramisch parket 2% vaak al voldoende. (Dit advies heb ik gekregen van een tegelspecialist, maar elke situatie is verschillend. Informeer bij een vakman of neem bij twijfel liever iets teveel dan te weinig, want nabestelling kan soms lastig zijn.)