Josephine Baker wordt haast altijd geassocieerd met de Banana Dance. Dat ze ook aan de zijde van Martin Luther King liep is veel minder bekend.
Er zijn mensen die een leven lang lef tonen. Die spreken naast Martin Luther King, verzetswerk doen tijdens de oorlog en dansen naast een jachtluipaard en die dan in het collectieve geheugen blijven met een dansje. Dit is wat Josephine Baker overkwam, de vrouw die nog steeds wereldberoemd is door haar Banana Dance.
Citroensap en poeder
Josephine Baker is de vrouw die bekend werd door haar erotische dansen, waarvan de meest bekende de Banana Dance was. Hierbij trad ze op met enkel een krans bananen om haar middel. Maar de jonge, zwarte vrouw werd ook geroemd om haar stijl. En dat was nieuw in het begin van de twintigste eeuw! Terwijl zijzelf probeerde om haar gezicht bleker te maken met citroensap, imiteerden rijke, hippe dames haar stijl. Zij was het die een gebruinde huid modieus maakte.
Petite Josephine
In 1906 werd Josephine geboren als Freda Josephine McDonald in het Amerikaanse Missouri, ze groeide op in armoede en werkte als kind al als dienstmeisje. Maar op haar twaalfde was ze dakloos en zat er niets anders op dan te bedelen. Ze danste langs de straat om de kost te verdienen. Haar verschijning bleef echter niet onopgemerkt, waardoor ze op haar vijftiende optrad in het Vaudeville (in Saint-Louis, Missouri). Op haar twintigste verhuisde ze naar New-York en debuteerde ze op Broadway. Daarna trok ze naar Europa waar ze het maakte met haar erotische dansen; in die tijd trad ze bijna naakt op, meestal met een jachtluipaard aan haar zijde.
Zangeres, minnares en moeder
Parijs was echt haar stad, het publiek snoepte van haar optredens. Later begon ze ook te zingen, met een zwaar Amerikaans accent coverde ze onder andere liedjes van Edith Piaf. Toch werd ze – om racistische redenen – niet meteen overal geaccepteerd. Maar Baker zette gewoon voort en speelde zelfs mee in enkele films, zoals La Revue des Revues in 1927, Zouzou in 1934 en Moulin Rouge in 1940.
De mooie Josephine Baker was ook een geëngageerde vrouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed ze verzetswerk voor de Fransen en in 1968 liep ze samen met Martin Luther King in de March on Washington. Na de dood van Martin Luther King werd haar gevraagd om zijn plaats in te nemen, maar dat wou ze niet. Ze had namelijk ook twaalf kinderen om voor te zorgen.
Baker adopteerde twaalf kinderen uit alle hoeken van de wereld. Dat ze zelf geen kinderen kon krijgen doordat haar baarmoeder verwijderd werd na een miskraam liet ze niet aan haar hart komen, ze was moeder in overvloed. Een echte vader voor haar kinderen kwam er niet aan te pas, Baker hield van afwisseling. Dat gold voor haar kapsel maar ook voor haar partners. Zo had ze relaties met onder andere William Howard Baker, Jean Lion, Jo Bouilon en Robert Brady. Ze schijnt zelfs een lesbische relatie gehad te hebben met niemand minder dan Frida Kahlo.
Wie interviews met Baker ziet uit 1974 ziet een nog zeer kwieke dame met een prachtig lichaam, maar haar gezicht draagt sporen van een leven hard werken. Ze trad in die periode ook nog frequent op in Parijs. In 1975 stierf ze aan een hersenbloeding. Ze werd 69 jaar, maar zal altijd herinnerd worden als het meisje met de bananenkrans.
www.cmgww.com/stars/baker/, www.youtube.com, www.wikipedia.com