Keukenkranen lijken banaal en genieten dan ook weinig of geen aandacht als het om de inrichting van je keuken gaat. Ze zijn nochtans een belangrijk onderdeel van je keuken en verdienen dan ook onze aandacht. Het kiezen van de beste keukenkraan is dan ook erg belangrijk voor het goed functioneren van je keuken. Hoe belang een goede keukenkraan is ontdek je pas als ze defect is. Heb je er een idee van hoe dikwijls je keukenkraan per dag wordt gebruikt? Wat is een goede keukenkraan en op wat moet je zeker letten om de geschikte keukenkraan te vinden?

Het kiezen van de meest geschikte keukenkraan lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Keukenkranen zijn beschikbaar in vele materialen en werken volgens verschillende technieken. Een keukenkraan van een goed materiaal is duurzaam en gaat je leven lang mee. Maar een goede keukenkraan is zeker ook veilig, zeker als kinderen deel uitmaken van je gezin. Nu we steeds meer aandacht besteden aan de energiezuinigheid van onze toestellen en apparaten, is dit zeker ook een belangrijk aspect bij je keuze van de juiste keukenkraan.

Materialen voor keukenkranen

Men gebruikt de meest uiteenlopende materialen voor het vervaardigen van keukenkranen.

  • Een keukenkraan uit massief messing: messing een legering van hoofdzakelijk koper en tin. Dat zijn twee materialen die hoge temperaturen kunnen weerstaan. Kies je voor kwaliteit, dan kies je een keukenkraan uit massief messing, zeker als je in een regio woont met hard leidingwater. Dat tast het materiaal van je keukenkraan vlug aan.
  • Een keukenkraan uit messing en chroom: een keukenkraan uit een legering van messing en chroom gaat minder lang mee.
  • Zinklegering: met dit materiaal worden uitsluitend goedkope keukenkranen gemaakt. Een messing- chroom legering roest vlug.
  • Een keukenkraan uit verchroomd messing: verschroomd messing wordt veel gebruikt voor de productie van keukenkranen. Deze legering gaat dan ook relatief lang mee.
  • Keukenkranen uit plastic: zijn waardeloos. Plastic is ongeschikt voor het vervaardigen van keukenkranen.

Verschillende systemen

Keukenkranen zijn werkzaam met verschillende mechanismen, allen met hun voordelen en nadelen.

  • Standaard keukenkranen: deze kranen zijn uitgerust met twee bedieningsknoppen. Eén voor warm water en één knop voor koud water samen met een leertje. Dit zijn kranen in hun meest eenvoudige vorm en dus goedkoop. Ze slijten vlug en vragen regelmatig onderhoud.
  • Kogelkranen: deze keukenkranen beschikken over een hendel die je naar voor of naar achter kunt duwen. De watertemperatuur regel je door dezelfde hendel naar links of naar rechts te draaien.
  • Keukenkranen met keramische schijven: zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en relatief duur.
  • Cartridge keukenkranen: bestaan uit twee uitvoeringen, vergelijkbaar met een kogelkraan of een standaard keukenkraan.

Energiezuinige keukenkranen

We tonen de laatste jaren steeds meer aandacht voor energiezuinige apparaten en toestellen. Als het om de keuze van keukenkranen gaat denken we daar meestal niet aan. Toch kan je met de juiste keukenkraan heel wat op je energieverbruik besparen. Men beschikt nu over verschillende technieken om zowel je water- als energiegebruik zoveel mogelijk terug te schroeven.  Om niet meer water en energie te verbruiken dan nodig, kan je bijvoorbeeld een weerstand op je kraan plaatsen waardoor je de helft aan zowel water als energie kunt besparen. Er zijn nu ook keukenkranen beschikbaar die met een soort begrenzer zijn uitgerust. Andere kranen kunnen apart apart warm of koud water leveren of allebei samen. Dat is niet alleen zuiniger, maar zeker ook veiliger.

De prijs van een goede keukenkraan

Kies steeds voor kwaliteit. Kwalitatief goede keukenkranen zijn niet goedkoop maar gaan weel langer mee dan hun goedkope uitvoeringen. Zo is de meerprijs al vlug terug verdient.  De prijs van een keukenkraan hangt vooral af van het gebruikte materiaal, van zijn technologie en van de eventuele opties waarmee ze zijn uitgerust. En uiteraard ook het design bepaald de prijs van keukenkranen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in