Met water moeten wij zuinig omgaan. In veel landen is water geen vanzelfsprekendheid. Hoe gaan wij met ons drinkwater om?

Inleiding

Water is heel kostbaar. 70% van de aarde is bedekt met water en slechts 0,01% van de bruikbare hoeveelheid water kan als drinkwater gebruikt worden. Ook in Nederland wordt goed en veilig drinkwater steeds duurder. Waterbesparing is niet alleen in de portomonnee merkbaar, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Laten we niet te vanzelfsprekend met water omgaan, maar laten we water zien als een kostbaar goed en dit ook zo gebruiken.

 

Water besparen met  … het toilet

Laten we beginnen met het toilet. Meer dan een derde van ons huishoudelijk waterverbruik wordt door het toilet gespoeld!

Een rekenvoorbeeld: een gezin met 4 gezinsleden verbruikt gemiddeld 72 liter per dag voor het toilet, uitgaande van 2 spoelingen per persoon. Dit komt neer op 26.000 liter per jaar.

Bij een eenvoudige stortbak kan deze gevuld worden met een aantal gevulde flessen met water. Dit scheelt aanzienlijk waterverbruik per spoeling.

Een stortbak met spoelonderbreker of spaarknop aanschaffen; bij gebruik hiervan is het waterverbruik nog maar 36 liter per dag, of 13.000 liter per jaar.

 

Water besparen met  … de kraan

Repareer een lekkende kraan! Wanneer een kraan 60 druppels geeft per minuut is dit een verlies per dag van 32,4 liter, per maand is dit 972 liter en per jaar 11826 liter!

Er is veel keuze in waterbesparende kranen. Gebruik van deze kraan kan tussen de 4 à 6 liter per minuut uitsparen!

Water besparen in … de douche

  • douchetimer
  • waterbesparende douchekop
  • tijdens tandenpoetsen de kraan dicht laten
  • doorstroombegrenzer (makkelijk te installeren tussen de douchekraan en doucheslang; deze laat een beperkte hoeveelheid water door)
  • 1 minuut korter douchen bespaart 7 liter water; wanneer iedereen op deze wereldbol dat doet, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water
  • tja en dan niet op de wc plassen maar onder de douche; een besparing van 6 liter water!

 

Water besparen met … afwassen

Het spreekt vanzelf dat afwassen met de vaatwasser het voordeligst is door de machine te laten draaien als deze vol zit en niet eerder.

Wanneer de afwas met de hand gedaan wordt, gebruik dan altijd een teiltje. Zo wordt voorkomen dat er onnodig water wordt verspilt. Gebruik niet teveel afwasmiddel, zo wordt voorkomen dat er extra water bijgevoegd moet worden als er te veel zeep in het water zit.

 

Water besparen met … autowassen

Er kan driekwart water bespaart worden bij het wassen van de auto als in plaats van de tuinslang met emmers water gewerkt worden. Middels de tuinslang gaat er al gauw 150 liter water doorheen; met 4 emmers van 10 liter kan er ook schoongemaakt worden.

 

Water besparen met … de tuin

In Nederland valt er jaarlijks zo'n 800 liter neerslag per m2. Toch wordt er voor elke tuin jaarlijks ongeveer 2200 liter drinkwater gebruikt. Door het regenwater op te vangen met een regenton kan vele liters drinkwater bespaard worden. 

 

Tot slot

Wanneer mag er geen water bespaart worden? Het belang van water voor je lichaam en je gezondheid is heel groot. Water is voor ons de belangrijkste bron van energie. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag.

 

Zonder water is er geen leven. Niet voor mensen, niet voor dieren en niet voor planten. Laten we zuinig én bewust omgaan met ons drinkwater.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in