Lekker hoor raapstelen, mijn moeder maakte er vroeger altijd al een stamppotje van, maar hoe deed ze dat nou precies?
Raapstelen
De smaak van raapstelen is aangenaam pittig. Raapsteel wordt ook wel bladmoes of kelen genoemd. Raapstelen zijn gezond, het bevat veel vitamine C en ijzer, verder komt er vitamine B en mineralen in voor. Raapstelen worden in het vroege voorjaar geoogst door ze vlak bij de grond af te snijden, ook worden ze wel met de wortel eraan gerooid. Deze “vergeten groente “ zijn eigenlijk de jonge blaadjes van de Chinese kool en kunnen niet eenmaal gerooid, niet lang worden bewaard. Zowel de jonge blaadjes als de steeltjes kunnen worden gegeten.
Raapsteelstamppot
Vegetarisch hoofdgerecht
Wat heb je nodig:
- 2 kilo aardappelen
- 650 gram jonge raapstelen
- 4 deciliter water
- 1 flinke theelepel zout
- Klontje boter
- 2 deciliter melk
- ½ zakje blokjes jong belegen kaas (± 125 gram)
Bereiding:
- Schil de aardappelen en snijd ze in vieren.
- Doe de aardappels met het water en zout, in een ruime pan en breng het aan de kook.
- Zet vervolgens het vuur laag en kook de aardappels gaar in ± 20 / 30 minuten.
- Maak ondertussen de raapstelen schoon, snijdt de worteltjes eraf en was ze daarna goed met water.
- Laat de raapstelen daarna in een vergiet goed uitlekken.
- Check of de aardappels gaar zijn en stamp ze met de boter en de melk tot een dikke puree. Snijdt vervolgens de raapstelen snel in stukjes en schep ze, samen met de blokjes kaas, door de aardappelpuree. Warm de raapsteelstamppot nog even snel door.
Crosnes
De Latijnse naam voor crosnes is Stachys sieboldii. Crosnes worden in de volksmond ook wel Japanse aardappels genoemd. Deze knolletjes van de plant Japanse andoorn, lijken nog het meest op garnalen. De plant wordt ci. 50 cm hoog. Rauw smaken crosnes naar noten en gekookt, gebakken of gefrituurd smaken ze nog het meest naar nieuwe aardappelen.
De crosnes plant komt oorspronkelijk uit China, maar in Frankrijk en Duitsland wordt deze groente ook verbouwd en als lekkernij gegeten. Crosnes worden in onze buurlanden Frakrijk en Duitland Knollenziest genoemd. De knolletjes laten zich vrij gemakkelijk telen. De teelt is op ruggen net als bij aardappelen en wortels. De oogsttijd is van oktober tot maart, crosnes zijn vorstbestendig.
Crosnessoep
Vegetarische soep
Wat heb je nodig:
- 500 gram crosnes
- 750 ml (vegetarische) bouillon
- 250 ml melk
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- Herbamare (kruidenzout)
- ½ pakje slagroom
Bereiding:
- Was de crosnes schoon met veel water en borstel het eventuele zand er af.
- Kook vervolgens de crosnes in de de bouillon gaar in ± 15 minuten.
- Zeef vervolgens de crosnes uit de bouillon.
- Laat de crosnes wat afkoelen en schil ze dan.
- Doe de crosnes daarna met een scheutje melk in de mixer of stamp ze fijn.
- Laat vervolgens de boter in een pan heet worden en roer er dan de bloem door.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje, al roerend de melk en de bouillon toe.
- Roer vervolgens de fijn gemaakte crosnes en de slagroom door de crosnessoep.
- Maak de soep op smaak met kruiden (zout).
- Laat de crosnessoep nog ± 5 minuten door warmen.
Tip: Ook heel lekker zijn in boter gebakken crosnes met kerriepoeder.
Was en schil de crosnes eerst en bak ze dan in boter (of olijfolie).
Strooi daar net voor het opdienen verse gehakte peterselie over.
Smullen maar.