Als er iets is wat hot is tegenwoordig, dan is het wel het milieu. En de manier waarop wij kunnen bijdragen om het milieu beter te beschermen. Ook de milieuvriendelijke manier van energie opwekken hoort daarbij. U heeft dan als particulier ten eerste de keus uit zonnepanelen voor opwekking van elektriciteit en ten tweede keuze uit zonneboilers die warm water produceren. Maar wat is nu de beste keus als uw budget beperkt is en u toch een van deze twee systemen wilt aanschaffen?

De kranten staan soms vol met aanbiedingen voor particulieren en bedrijven om milieubewuste energie op te wekken. Op allerlei manieren worden we via de media benaderd om daar toch vooral in te investeren. En er wordt verteld dat het ook goed is voor de portemonnee. Maar is dat wel zo? 

Zonneboilers of  zonnepanelen?

Zowel zonneboilers als zonnepanelen maken gebruik van zonnecollectoren, maar de toepassing van beide systemen verschilt. Zonnepanelen worden uitsluitend gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, terwijl een zonneboiler-systeem het water voor bijvoorbeeld je douche, verwarming of afwasmachine verwarmt.

Het mooiste zou natuurlijk zijn als u beide systemen zou aanschaffen. U bespaart dan op zowel uw gas- als elektriciteitsrekening. De keuze is aan u. Maar wat zijn nou exact de verschillen? Hieronder staan de voordelen makkelijk op een rij.

Voordelen van zonneboiler

De warmte van de zonneboiler wordt opgewekt door middel van vacuümbuizen, die op het dak zijn aangebracht en verwarmd worden door de zon. Aangezien het omzetten van zonneenergie in warmte 4 keer efficiënter is dan omzetten in elektriciteit, heb je minder (dak)oppervlakte nodig om dezelfde energie op te wekken. Ook de kosten van een zonneboiler zijn lager dan die van zonnepanelen (als de hoeveelheid opgewekte energie gelijk is). Men kan daarbij denken aan prijzen tussen de € 2000, – en    € 4000, – . voor een zonneboiler.

Voordelen van zonnepanelen

Voor het omzetten van zonne-energie in elektriciteit worden zonnecollectoren gebruikt. Zoals hierboven is beschreven, is er meer dakoppervlak nodig voor de opwekking van elektriciteit, dan voor de opwekking van warm water. Men moet er rekening mee houden dat voor het opwekken van ongeveer 3000 Kw, een dakoppervlak nodig is van ongeveer 20 M2. ( 3000 Kw is het gemiddelde  jaarlijks verbruik aan electriciteit van een doorsnee gezin)

Zoals vermeld zijn ook de kosten van zonnepanelen in verhouding tot een warmwaterboiler hoger. Voor een systeem met zonnecollectoren moet men denken aan prijzen van tussen de € 3500,- en € 5500,-.

Zonneboiler of zonnepanelen kopen?

Met de telkens oplopende energiekosten kan het zeer interessant zijn om een van de twee systemen aan te schaffen. Of deze systemen te combineren. Een gespecialiseerd bedrijf kan bij u thuis adviseren wat voor u de beste optie is. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het beschikbare budget. Het is belangrijk om te weten dat de systemen op basis van de huidige energieprijzen zichzelf in 7 tot 10 jaar terug verdienen, terwijl de levensduur ongeveer 25 á 30 jaar bedraagt. Ook is er in 2012 en 2013 door de Nederlandse overheid subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van zonneenergie systemen. De maximale subsidie is vastgesteld op € 650, -. Er zijn veel online aanbieders. Ook uw  (lokale) energiemaatschappij kan u vaak van de juiste informatie voorzien. Er zijn er diverse energiemaatschappijen die de systemen zelf leveren en plaatsen en waarbij de prijzen vaak heel concurrerend zijn.

Bespaar geld en het milieu

Of u nu kiest voor een zonneboiler of zonnepanelen maakt niet zoveel uit. Laat u voorlichten over de mogelijkheden. U zult verbaasd staan van de voordelen. U spaart het milieu en u zal na ongeveer 10 jaar met veel vreugde terug denken aan uw investering. Want na 10 jaar zorgt alle opgewekte energie ervoor dat uw portemonnee beter gevuld blijft.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in