Veel tieners begrijpen tegenwoordig de waarde van verdienen en geld uitgeven niet meer. Ze hebben er geen idee van dat ze nu in hun studententijd al moeten beginnen met sparen en eventueel zelfs beleggen. Als ouders kun je hier een essentiële rol in spelen. 

Je dient je kinderen eerst te leren hoe ze moeten sparen. Ze moeten al vroeg in hun jeugd inzicht hebben in de begrippen geld, sparen en beleggen. Dit helpt hen later als ze ouder worden, goed met geld om te gaan. 

Hieronder staan wat tips hoe je dit aan kunt pakken:

Geef je kinderen ook een financiële opvoeding.

Ga zodra je kinderen kunnen tellen ze de werkelijke betekenis van geld bijbrengen. Wees consequent en geef een eenvoudige uitleg en doe dit regelmatig, zodat het beter beklijft.

Leer je kinderen hoe belangrijk sparen is. 

Laat ze zien wat voor impact dit heeft op hun leven. Het is van belang dat je het met hen over geld hebt en hun vragen hierover altijd meteen beantwoordt.

Geef je kinderen zakgeld. 

Geef ze het geld contant. Je kunt ze dan leren een deel ervan apart te leggen en te sparen. Hiermee kunnen ze dan op een later tijdstip, als ze genoeg hebben, bijv. een paar nieuwe schoenen of speelgoed kopen.

Leer je kinderen te werken voor geld

Dit kan thuis beginnen. Betaal ze 50 eurocent of 1 euro voor het schoonmaken van hun kamer, voor de afwas of het verzorgen van hun huisdieren. Zo gaan ze snappen dat geld iets is waar je voor moet werken, en dat je dus verstandig moet uitgeven.

Geef je kinderen een spaarvarken voor hun muntjes en wacht totdat het varken helemaal vol zit. 

Je kunt ook een spaarrekening voor hen openen, en ze daar een deel van hun zakgeld op laten storten. Kijk dan regelmatig samen naar de bankafschriften hoeveel rente er is verdiend. Zo houd je ze gemotiveerd.

Geld en sparen is niet iets dat kinderen na één gesprek hebben geleerd. Je moet geduld hebben en ze regelmatig attenderen op de waarde van geld. Kinderen kunnen dit gemakkelijk leren als je hen maar geduldig en consequent begeleidt en hen aanmoedigt op dit vlak.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in