Kent u de voordelen van een annuïteiten hypotheek? Met een annuïteiten hypotheek kiest u voor een aflossing op de hypotheek! Wist u dat U bent verplicht om minimaal vijftig procent van uw hypotheek lening in dertig jaar af te lossen? Om gegarandeerd die aflossing te bereiken maakt u gebruik van de annuïteiten hypotheek. Daarbij heeft u over de looptijd continu dezelfde onkosten. De onkosten bij de annuïteiten hypotheek bestaan uit een deel rente en een deel aflossing. Daarmee lost u zeker op de hypotheek af. 

Annuïteiten hypotheek berekenen

Bereken eenvoudig de hoogte van uw maandelijkse kosten bij de annuïteiten hypotheek. Daarmee kan ook u geleidelijk aan optimaal uw hypotheek aflossen. Middels het berekenen van de hoogte van de annuïteiten hypotheek kunt u goed inzicht verkrijgen in hoeveel u per maand kwijt bent aan rente plus aflossing. De annuïteiten methode is er namelijk op gestoeld om uw maandelijkse onkosten onveranderd te laten, terwijl u wel continu aan aflossing en rente betaling werkt. U dient over een looptijd van dertig jaar verplicht minimaal vijftig procent van de hypotheek lening van de woning af te lossen. Daartoe dient u dan ook maatregelen te nemen. Een optie is om af te lossen middels de annuïteiten hypotheek. 

Hoeveel kunt u lenen

Hoeveel u kunt lenen bij een annuïteiten hypotheek berekening heeft te maken met hoeveel u moet lenen om de koop van de woning waar te kunnen maken. De annuïteiten hypotheek hoogte wordt maximaal berekend op basis van de volgende waarden:

  • de te kopen woning heeft een bepaalde marktwaarde op de dag van de koop. Deze marktwaarde wordt vastgesteld door de taxateur en die waarde is onafhankelijk van de hoogte van de werkelijke verkoop prijs – let wel dat de verkoop prijs en marktwaarde bij normale omstandigheden ongeveer even hoog moeten zijn;
  • bij het afsluiten van de hypotheek bij een hypotheek verstrekker mag u tot een wettelijk maximum van 104% van de marktwaarde van de woning als hypotheek lening afsluiten, dit is exclusief 2% overdrachts belasting.

Over dit complete pakket dient u minimaal vijftig procent in een periode van dertig jaar middels de annuïteiten hypotheek af te lossen. Hoe berekent u daarover hoeveel u per maand kwijt bent aan onkosten. 

 

Onkosten vaste deel annuïteiten hypotheek

Stel u heeft een hypotheek lening van 100.000 euro – inclusief alle hypothecaire onkosten – dan dient u daarvan vijftig procent wettelijk af te betalen (meer mag ook). Stel u voor dat u tegen een rente percentage van 5 procent voor de lange termijn een hypotheek bent aangegaan waarbij u 50% in dertig jaar wilt aflossen. Wat bent u dan per maand kwijt? Eerste dient u te weten hoeveel u aan rente per maand kwijt bent:

  • maandelijkse rente is r = 1.05^(1/12)-1    = 0.004074 oftewel 0.4074% per maand;
  • rente vaste deel over 50.000 euro per maand bedraagt dus: 203.71 euro per maand.

Daarnaast dient de maandlast over het af te lossen deel te worden bepaald.

Onkosten aflosbare deel annuïteiten hypotheek

Over de overige 50.000 euro wilt u met de annuïteiten methode binnen de hypotheek verder aflossen over een periode van dertig jaar. Daartoe dient u de volgende berekening uit te voeren. De geheven rentestand dient u te delen door een correctie factor afhankelijk van de jaren. Deze bestaat uit 1-(1+r)^n waarin:

  • r = de hoogte van het rente percentage per maand;
  • n = is het aantal maanden waarover afgelost moet worden.

In concrete cijfers komt dit neer op 1-(1+0.004074)^(-12*30) = 0.7686. Dit getal wordt gedeeld op het gewone maandelijkse rente percentage waarmee het af te lossen bedrag wordt vermenigvuldigd. Oftewel 50.000 euro * 0.004074 / 0.7686 = 265.03 euro per maand. Dit bedrag betaalt u standaard iedere maand waarmee u voor 50.000 euro rente en aflossing betaalt over een looptijd van dertig jaar. Daarin is eerst het rente aandeel hoog, echter met de looptijd neemt het aflossings aandeel toe.  
 

Totale onkosten deels annuïteiten hypotheek

De totale onkosten voor de annuïteiten hypotheek waarbij vijftig procent wordt afgelost in dertig jaar bij een hypotheek schuld van 100.000 euro wordt dan ook berekend middels: 

  • een vast deel van 203.71 euro voor rente vaste kosten over 50.000 euro;
  • een deel voor aflossing en rente kosten voor een standaard tarief per maand over dertig jaar van 265.03 euro per maand; 
  • opgeteld bedragen de hypothecaire kosten volgens de annuïteiten methode dan ook 203.71+265.03 = 468.74 euro per maand.

Neem de annuïteiten hypotheek als u gegarandeerd wilt aflossen op uw hypotheek schuld. 

Special: weetjes over hypotheken

Effect van de Loan to Value ratio op de hypotheekrenteaftrek

Gevolgen hervorming hypotheekrenteaftrek.

Vergelijk lineaire en annuïteiten hypotheek bij Lenteakkoord.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Annuïteit
http://www.afm.nl/nl/consumenten/aanpak/faq/hypotheken/betekenis-nieuwe-regels.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in