Als het water je tot aan de lippen staat zijn de keuzemogelijkheden meestal beperkt en is tijd vaak een dwingende factor. Een dergelijke situatie het hoofd bieden en niet bij de pakken gaan neerzitten is een kwestie van blijven vertrouwen op je vaardigheden, ervaring en ondernemersinstinct, hoe moeilijk dat soms ook is. Het is de kunst ook in dat soort situaties helder te blijven denken en een keuze te maken die gebaseerd is op rationele en niet op emotionele gronden.

De deurwaarder

Zo kwam een bevriende handelaar in en restaurateur van antieke bouwmaterialen voor een moeilijke keuze te staan. De handel liep al langere tijd slecht, rekeningen stapelden zich op en zijn cash was grotendeels opgedroogd. Op een dag waren er drie afzonderlijke momenten die vanwege de suituatie waarin hij zich verbond toch nauw verband hielden. Die ochtend trof hij na de postbezorging trof hij een brief aan van een deurwaarderskantoor inzake een nog niet betaalde rekening van Eur 800,=.  De brief was stellig, binnen 5 dagen betalen of er zou tot beslaglegging worden overgegaan. Hij kon deze rekening nog net betalen maar hij was bezig met de restauratie van een aantal kozijnen waarvoor nog materialen ingekocht moesten worden . De kozijnen moesten af want  dan zou hij betaald worden door de opdrachtgever hetgeen hem weer de zo broodnodige financiele ruimte zou geven.

De deur

Later op de dag diende zich een klant aan in de zaak die zijn oog had laten vallen op een zware antieke deur. Een deur waarvan mijn vriend zich had voorgenomen te verkopen voor om en nabij de Eur 2.000,-. De klant waarmee hij al eens eerder over de betreffende deur had gesproken deed hem, na enige tijd over het weer te hebben gesproken, een finaal (en niet voor het eerst) bod van Eur 500,-. Dit bezorgde mijn vriend een enorm dilemma want hij zou nu in een keer twee problemen kunnen oplossen. Hij zou de deurwaarder kunnen betalen en de benodigde materialen voor de kozijnen kunnen kopen. Hij zou echter ook een omzetverlies lijden van maar liefst 1.500,- terwijl hij er stellig van overtuigd was dat de betreffende deur echt Eur 2.000,- waard was en dat er ooit ook een moment zou komen dat hij dit bedrag ook zou kunnen verdienen.

Deurgaan

Na enige tijd gepiekerd te hebben over een oplossing voor zijn acute problemen nam hij zich voor,  ondanks de 5-dagen termijn van de deurwaarder, hier de tijd voor te nemen. Hij zei tegen de klant tijd te nemen om over zijn voorstel na te denken. Na een dag of twee vormde zich een idee in zijn hoofd en hij toog naar de handelaar voor de materialen die hij nodig had voor de restauratie van de kozijnen. Hij legde zijn situatie voor en deed de handelaar een voorstel. Als de handelaar bereid was hem de materialen te leveren zonder die direct te hoeven betalen zou hij de handelaar een provisie geven over de winst die hij op de kozijnen zou maken. De handelaar vertelde hem dat hij het zelf ook al een tijdje niet zo gemakkelijk had en was vanwege de openheid over de zaken graag bereid op het voorstel in te gaan. De deurwaarder kon betaald worden, de kozijnen gerestaureerd en de relatie met de handelaar is op termijn gegroeid tot een hechte en vruchtbare samenwerking. Inmiddels lopen de zaken al weer een paar jaar voorspoedig en gaat het mijn vriend weer voor de wind. En die deur, die  heeft hij nog steeds, daar is hij een keer met een heftruck tegenaan gereden waardoor hij nu te koop staat voor Eur 100,-.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in