Als je van plan bent iets op afbetaling te gaan kopen, zijn er bepaalde risico’s waarmee je rekening moet houden. Er zijn ook voordelen verbonden aan het kopen op krediet. Bij je beslissing moet je nagaan of de voordelen opwegen tegen de risico's. Wat zijn eigenlijk de voordelen en risico’s van het kopen op afbetaling?

Het grootste voordeel is dat je de betaling van een grotere aankoop in kleinere stukjes opdeelt. Door te kopen op afbetaling kun je grotere aankopen doen zonder dat je het gehele bedrag van tevoren paraat moet hebben. Dat is ook het hele idee achter kopen op afbetaling; het helpt je om gemakkelijker grote aankopen te doen.

Het grootste nadeel van kopen op afbetaling is dat als je niet trouw betaalt, het heel lang gaat duren. En als je hierdoor geen goed kredietverleden hebt opbouwt, heeft dit later eventueel effect op andere kredieten of leningen.

Het voordeel van kopen op afbetaling is dat je snel een kredietverleden opbouwt. Stel dat je een auto koopt en dat je deze in 60 termijnen moet afbetalen. In zo’n geval bouw je een kredietverleden van 5 jaar op terwijl je ook nog eens een auto hebt kunnen kopen. Je kunt dan gedurende de looptijd van de autolening eventueel ook nog andere leningen afsluiten, omdat kredietverstrekkers kunnen zien dat je de verschuldigde termijnen keurig betaalt.

Als je “op de pof” koopt, moet je het bedrag natuurlijk nog wel terugbetalen, inclusief rente. Dit komt wel bovenop de kosten van de oorspronkelijke aankoop. En hierbij komt nog dat je financiële situatie misschien wel verandert in de loop van de tijd. Als je op een bepaald moment meer zou kunnen betalen, kan het zijn dat er goederen in beslag worden genomen, en dat doet is niet prettig. Je kunt meer verliezen dan alleen die ene aankoop, en je leven wordt er dan niet leuker op. (Daarom heeft de recente huizencrisis zulke grote nadelige gevolgen voor veel mensen.)

Als je iets op afbetaling koopt, moet je dus goed de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Er zitten altijd goede en slechte kanten aan alles wat je doet, dus ook aan het kopen op krediet. Kortom, als je het kunt betalen, koop dan op afbetaling, maar als dit niet gaat, laat de aankoop dan gewoon achterwege.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in