Door de problemen op de woningmarkt dalen de huizenprijzen in Nederland al vanaf 2008. Het komt dan ook vaak voor dat de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van een woning te hoog is in verhouding tot de actuele marktwaarde van de woning. Het is dan ook aanlokkelijk om in bezwaar te gaan tegen de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Maar is dat altijd verstandig en slim?
Sinds 2008 verkeert Europa en dus ook Nederland in een zware economische crisis. Wat begon met het omvallen van een systeembank in Amerike, breidde zich echter als een olievlek uit over de rest van de wereld. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar, terwijl het einde nog lang niet in zicht is.
Gevolgen woningmarkt Nederland
Door de ellende op de financiele markten en de economische krimp als gevolg daarvan, zijn de huizenprijzen sinds 2008 behoorlijk gedaald. Dit werd nog versterkt door de Nederlandse politiek, die de mogelijke afschaffing van de hypotheekrente aftrek boven de markt liet hangen. Hierdoor werden veel potentiele kopers afgeschrikt en steeds minder huizen verkocht. Het gevolg laat zich raden. De totale woningmarkt viel op slot en het ziet er niet naar uit dat daar binnen afzienbare tijd beweging in komt.
Waardedaling woning en invloed WOZ-waarde
Doordat de huizenprijzen zo gedaald zijn, is ook de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde lager geworden. Dat is gunstig voor de (gemeentelijke) belastingen, die daardoor ook omlaag gaan. Maar het komt ook regelmatig voor dat de verlaagde WOZ-waarde van de woning niet overeenkomt, met de gangbare marktwaarde van dat moment. In dat geval wordt men vaak geadviseerd om in bezwaar te gaan bij de gemeente en de vastgestelde WOZ-waarde aan te vechten. De lagere WOZ-waarde zou immers leiden tot lagere (gemeente)belastingen.
Woz bezwaar niet altijd slim!
Een lagere WOZ-waarde zal inderdaad leiden tot lagere (gemeente) belastingen. Maar is het ook altijd financieel voordeliger? Dat is nog maar de vraag. Voor huiseigenaren die al een groot gedeelte van de hypotheek hebben afgelost geldt dit zeker. Maar wat als men nog niet veel heeft afgelost? Of de woning op 'de top' van de markt zonder inbreng van eigen geld heeft gekocht? En men binnenkort de hypotheek weer voor een nieuwe periode moet vast leggen? Het kan zomaar zijn dat de waarde van de woning niet meer de openstaande hypotheekschuld dekt. Wat gebeurt er dan als men zich bij de bank meldt? De bank wil zekerheid dat de schuld te allen tijde wordt afgelost. Het is niet ondenkbaar dat als de waarde van de woning sterk is gedaald, de bank een extra opslag gaat vragen boven de geldende rentestand. Zeker in een tijd, dat de banken op alle mogelijke manieren proberen om hun financiele buffers te vergroten, is men dan een makkelijk slachtoffer. Een lage (WOZ)waarde van de woning kan dan wel eens heel duur uitvallen en niet in verhouding staan tot de eventueel hogere (gemeente) belasting die men moet betalen.
Wel of niet in bezwaar tegen WOZ?
Dat is dus een vraag die men zichzelf moet stellen. De bank gaat immers bij de herziening van de hypotheek nagenoeg altijd uit van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Het is dus zaak zich goed te laten informeren en alles op een rijtje te zetten. Men kan dan zelf de afweging maken om wel of niet in bezwaar te gaan als de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld.
Anders zou het gewonnen bezwaar tegen de vastgestelde WOZ-waarde wel eens een hele dure sigaar uit eigen doos kunnen zijn.