Nederland moet aan de Europese doelstellingen voldoen en daartoe is het Lente Akkoord opgesteld. Prachtig, maar dit betekent wel dat de Nederlandse economie verder een halt wordt toegeroepen. Het is namelijk de Nederlandse burger die de rekening op verschillende manieren krijgt opgediend. De financiële ruimte van de burger wordt nog kleiner en dus houden we de hand op de knip. De recessie zal lang aanhouden, door minder inkomsten en hogere uitgaven. Het vertrouwen in de economie is dus ver te zoeken. Het Lente Akkoord is dan ook een ramp voor u als Nederlandse burger. 

Het Lente Akkoord: een ramp voor de Nederlandse burger

Europa dwingt de Nederlandse Overheid om te bezuinigen. Maar is dit wel goed om te doen? Uiteraard willen we geen tweede Griekenland worden, echter drastische bezuinigingen over de rug van de burger is ten tijde van recessie een ramp. De burger wordt met het Lente Akkoord op alle vlakken benadeeld en dus wordt de financiële ruimte voor iedere burger kleiner. Dit betekent ook feitelijk dat iedereen geen onnodige uitgaven meer wil doen en dus wordt geld opgepot. Het is echter de vraag of nog werkelijk gespaard kan worden juist omdat het Lente Akkoord de burger gebruikt en benadeelt om de Europese doelstellingen te behalen. Hier leest u waarom het Lente Akkoord een ramp is voor de Nederlandse burger. 

De woningmarkt

Het heilige huisje de hypotheekrenteaftrek wordt aangepast. Nieuwe hypotheekleners hebben nog recht op de hypotheekrenteaftrek indien de hypotheeklening in dertig jaar compleet wordt afgelost. Per saldo gaat dit betekenen dat eventuele starters op de woningmarkt direct veel duurder uit zijn, danwel kunnen slechts een veel goedkopere woning aanschaffen. Dit kan eveneens betekenen dat starters geen mogelijkheden meer hebben om een woning feitelijk aan te schaffen. En hoe zit dit dan met de huidige woningbezitters? Zolang zij geen nieuwe woning kopen kunnen zij nog steeds profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Een ongelijke verdeling! Juist starters zouden een kans moeten krijgen om ook een woning te kopen. Deze maatregel werkt een nog slechtere ontwikkeling van de woningmarkt in de hand. Indien de hypotheekrenteaftrek toch zou moeten worden hervormd, dan zou het veel beter en eerlijker zijn dat iedereen meebetaalt. Ook de huidige woningbezitters zouden dan moeten meebetalen. Een degressieve hypotheekrenteaftrek, waarbij hoge hypotheekleners relatief minder aftrekken en lage hypotheekleners relatief meer aftrekken, lijkt beter op zijn plaats. 

Ziektekosten

De gezondheid van de Nederlandse burger staat op het spel. Een forse stijging van het eigen risico maakt dat de burger slechts in de meest ernstige omstandigheden werkelijk gebruik gaat maken van de zorg. Dit is uiteraard een zorgelijke zaak omdat de burger voor eigen doktertje gaat spelen en de noodzakelijke zorg gaat uitstellen. Heeft u werkelijk een medische situatie dan betaalt u ook extra mee aan de onkosten. De portemonnee van de burger wordt daarmee zeker niet gespekt echter eerder uitgehold. Onze gezondheid is een groot goed en daar moet feitelijk niet op bespaard te worden. Daarnaast rijzen de kosten van het basispakket voor de zorgverzekering de pan uit. De burger wordt dan ook van twee kanten gepakt in deze. Welke groep burgers daarbij dan naar alle waarschijnlijkheid het hardst wordt getroffen, dat zijn de ouderen. Juist zij zitten in de risicogroep om vaker langdurig ziek te worden en moeten de stijging van het eigen risico en de kosten van de zorgverzekering van een kleiner wordend budget betalen. Vreemd genoeg wordt efficiënter werken binnen de zorg niet genoemd, terwijl daar juist grote besparingen kunnen worden behaald.  

Ontslagvergoeding

Het gaat economisch slecht en dus lopen bedrijven de kans dat er gereorganiseerd moet worden om toch positieve resultaten te laten zien. Het kan daarbij zijn dat u ontslagen wordt wegens bedrijfseconomische redenen. Omdat de werkgever contractbreuk pleegt heeft u recht op een ontslagvergoeding. Bent u lang in dienst en heeft u een hoge leeftijd bereikt dan kan dit een aardige ontslagvergoeding opleveren. Juist omdat u ontslagen wordt is het goed dat u aan kostenbesparing doet en dus lost u de ontslagvergoeding af op openstaande schulden. Het Lente Akkoord maakt dat de ontslagvergoeding wordt beperkt tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar met een totaal opgebouwde waarde van maximaal een half jaar salaris. Daarbij wordt gesteld dat dit budget moet worden gebruikt voor herscholing om u aan het werk te krijgen. Via de gewijzigde ontslagvergoeding wordt u dan ook stevig benadeeld:

  • u krijgt minder ontslagvergoeding;
  • u kunt niet aflossen op uw schulden;
  • het extra zakcentje kunt u niet belastingtechnisch veiligstellen voor later via lijfrente of banksparen
  • u investeert in uw eigen omscholing terwijl het UWV deze mogelijkheid in eerste instantie bood. 

Langer werken

We moeten langer gaan werken en de verhoogde pensioenleeftijd wordt versneld doorgevoerd. In 2019 werkt u tot uw 66-ste jaar en in 2023 tot uw 67-ste jaar. Langer werken blijft voor velen een fysieke aanslag op het lichaam. Het is dan ook de vraag of u die extra jaren werken kunt volhouden. Daarnaast is het de vraag of werkgevers ouderen tot die leeftijd een baan kunnen blijven aanbieden. Is er inkomenszekerheid? Wilt u niet zolang doorwerken? Dan heeft u zonder meer eigen kapitaal nodig om de periode tot het pensioen te kunnen financieren. Het is echter zo dat alles duurder wordt – accijnzen en BTW worden ook verhoogd – waardoor uw financiële ruimte als burger nog meer ingeperkt wordt. Sparen wordt dan ook lastig en dus ziet het ernaar uit dat u tot uw 67e jaar werkelijk moet blijven doorwerken. 

De economie gaat kapot

Al met al komt het Lente Akkoord erop neer dat de burger aan alle kanten in moet leveren. De komende jaren zullen dan ook geen vette jaren worden, omdat de burger de Europese rekening krijgt gepresenteerd. De financiële ruimte van burgers zal dus ook minder worden, waardoor de hand op de knip wordt gehouden. Dure en spontane uitgaven blijven uit en dat werkt als een rem op de economie. En dat is nu precies wat we niet nodig hebben. Het ziet er dan ook naar uit dat met het Lente Akkoord mogelijk wel aan de Europese doelstellingen wordt voldaan. De economie wordt daarmee echter kapot bezuinigd. Een niet herstellende economie betekent een langere en diepere recessie, en dat heeft effect op iedere burger. Uiteindelijk is het de burger die daarvan de rekening wederom krijgt opgediend.

Lees verder:

Banksparenhypotheek versus annuïteitenhypotheek binnen het Lenteakkoord

De woningmarkt, een negatieve spiraal

Het degressieve hypotheekrenteaftrekstelsel

De verasocialisering van het ontslagrecht!

http://zakelijk-financieel.todio.nl/prive-zaken/het-degressieve-hypotheekrenteaftrekstelsel-5516.html
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/16/volledige-lenteakkoord-uitgelekt/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in