Een camping kopen in Frankrijk is voor veel mensen een droom. Slechts weinigen weten hem te realiseren. Ik heb de stap wel gezet en in 2004 een camping in Frankrijk gekocht. Mijn ervaringen heb ik hieronder vertaald in een aantal praktische tips en adviezen voor wie ook een camping in Frankrijk wil kopen.
Waar in Frankrijk een camping kopen?
Neem de tijd. Bepaal eerst waar u precies wilt wonen. Aan zee, in de bergen, vlak bij een dorp of stad of juist niet? Richt u op een bepaald gebied en concentreer u daarop bij uw zoektocht.
De taal leren: ga op taalles.
Zorg dat u de taal leert. U maakt een goede beurt bij de Fransen als ze merken dat u uw best doet om hun mooie, maar moeilijke taal goed te spreken. Ga dus op Franse les. Er zijn vele goede methodes voor zelfstudie op de markt. Via een boek met een cd-rom die u in uw iPod kunt installeren en elke dag een half uur zelfstudie, komt u een heel eind. Maar u kunt ook bij u in de buurt op Franse les en elke week een uur naar school gaan.
Bezichtigen: met of zonder makelaar.
Ga kijken zodra u een aantal mogelijk interessante campings hebt geselecteerd. U kunt de eigenaar vragen om informatie via de mail. Maar het is beter om hem te bellen en een afspraak te maken voor een bezichtiging. De eigenaren van de campings en/of de makelaars nemen u pas werkelijk serieus als u niet te lang aarzelt om te komen kijken. Probeer een aantal bezichtigingen te combineren zodat u vergelijkingsmateriaal heeft. Er zijn verschillende Nederlandse makelaars en adviseurs die u kunnen helpen bij het kopen van een camping in Frankrijk maar u kunt ook gewoon zelf campings mailen of bellen die zich in het gebied van uw keuze bevinden en vragen of ze te koop zijn. Niet geschoten is altijd mis.
Vaak weet u op het moment dat u uit de auto stapt intuïtief al of de camping iets voor u is of niet. Als de camping bij de eerste aanblik absoluut niet is wat u zoekt, zeg dat dan gewoon tegen de eigenaar of de makelaar en blijf niet onnodig plakken. Maar bedenk ook: de locatie is het allerbelangrijkste. U kunt beter een slechte hoop stenen op een goede plek kopen dan een goede hoop stenen op een verkeerde plek. Als de staat van onderhoud beneden de maat is, kan dat de prijs drukken. Probeer door de rommel heen te kijken en ook door het eventuele slechte weer op het moment van uw bezichtiging.
De scholen in Frankrijk.
Als u kinderen heeft: informeer naar de scholen in de buurt. Basisonderwijs is meestal wel in de buurt maar voortgezet onderwijs niet altijd. De kinderen zijn dan de hele week intern op school en u ziet ze dan niet tussen maandagochtend en vrijdagavond. Het vervoer van en naar de scholen is in Frankrijk uitstekend geregeld, zelfs in de meest afgelegen gebieden. De sfeer op de scholen is over het algemeen veel gedisciplineerder dan op Nederlandse scholen. De schooldagen zijn lang (tot vijf uur). Tussen de middag krijgen alle kinderen een uitstekende warme maaltijd.
De verhuizing naar Frankrijk: huis verkopen en de inboedel wel/niet opslaan bij een verhuisbedrijf.
Het is vrijwel altijd veel goedkoper om de hele inboedel te verkopen en later in Frankrijk nieuwe spullen te kopen dan om uw inboedel op te slaan bij een verhuisbedrijf en later te laten verhuizen naar Frankrijk. Zorg dus dat u van uw spullen afkomt. Organiseer een open dag of veiling en laat wat er over blijft, ophalen door de kringloopwinkel.
Belangrijk: is er een campingvergunning?
Als u een bod wilt doen, vraag eerst om de balansen van de afgelopen drie jaar zodat u een idee heeft van uw inkomen. Vraag vooral ook om de campingvergunning en de resultaten van de laatste controles door de Commission de Sécurité die namens de overheid de elektrische installatie en de gasinstallaties controleert. Koop nooit een camping als u deze papieren niet heeft gezien. Als er geen campingvergunning is, is het geen camping. Een camping kan jaren zonder vergunning ‘gedoogd’ zijn, maar als nieuwe eigenaar krijgt u geheid problemen als u niet onmiddellijk stappen onderneemt om een campingvergunning te regelen. Daartoe moet u allereerst bij de gemeente informeren of het bestemmingsplan dit toelaat. Zo nee, koop de ‘camping’ dan niet. Zo ja, bedenk dan dat het minimaal twee jaar duurt om een campingvergunning te regelen en dat dat geld kost (o.a. architect).
Hypotheek nodig bij een Franse bank?
Als u een hypotheek nodig heeft, bedenk dan dat Franse banken, afhankelijk van de balansen en de waarde van de grond en de gebouwen, slechts de helft tot hooguit tweederde willen financieren. De meeste kans maakt u bij de plaatselijke bank waar b.v. de huidige eigenaar ook rekeningen heeft. Vraag desnoods of hij met u meegaat om u te introduceren en te helpen een hypotheek te regelen. Hij zal u van harte ondersteunen omdat hij daar immers alle belang bij heeft.
Eerst het huis verkopen.
Zorg, voordat u een bod doet, dat u voldoende eigen geld heeft en dat u daar ook over kunt beschikken. Dat kan betekenen dat u eerst uw huis moet verkopen. Wacht daar niet mee totdat u de ideale camping heeft gevonden. Gemiddeld zijn mensen twee jaar op zoek voordat ze daadwerkelijk een camping kopen. Als u uw huis verkoopt voordat u uw camping heeft gevonden, kunt u tijdelijk een huis of een zomerhuisje huren.
De auto invoeren in Frankrijk?
Niet doen! Verkoop uw auto in Nederland en huur een auto voor de verhuizing welke u in Frankrijk weer in kunt leveren. De grote autoverhuurders bieden deze mogelijkheid. Het uit- en invoeren van een Nederlandse auto in Frankrijk brengt enorm veel bureaucratische rompslomp met zich mee. Ga in Frankrijk naar een goede dealer in de buurt en koop daar een fijne, franse auto.
Belangrijk: netwerken.
In Frankrijk wordt veel meer waarde gehecht aan face-to-face contact dan in Nederland. Maak een afspraak met de burgemeester zodra u gearriveerd bent. Het is van belang dat hij uw gezicht kent. Praat over koetjes en kalfjes en vertel globaal wat u van plan bent. De medewerking van de gemeente is belangrijk bij de realisering van uw plannen. Het kan ook geen kwaad om u even voor te stellen bij de plaatselijke gendarmerie.
Zoek aansluiting bij andere campinghouders in de buurt. Ga erheen om u voor te stellen en leg uit dat u graag wilt samenwerken. Sluit u ook aan bij een beroepsvereniging van campinghouders zoals de Federation de l’Hotellerie de Plein Aire (FHPA).
Leg contact met andere Nederlanders in de buurt. Ook zij kunnen u helpen omdat zij de weg al weten. Bij gebrek aan familie, vormt u samen met hen een soort plaatsvervangende ‘familie’. En misschien sturen zij hun vrienden en familie naar u door om bij u te komen kamperen…