CDA-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven kondigde onlangs aan ook in 2011 voor de helft van alle bankleningen aan ondernemers garant te staan.
De maatregel is bedoeld om de drempelvrees bij banken weg te nemen voor wat betreft het lenen van geld aan bedrijven. Bedrijven kunnen zo gemakkelijker geld lenen en investeren in uitbreiding. De maatregel wordt officieel pas bekend gemaakt op Prinsjesdag (21 september).
De maatregel werd vorig jaar al door het Rijk ingevoerd en wordt nu wegens succes verlengd. Sinds de introductie van de regeling verstrekte de Staat al voor haast anderhalf miljard euro aan garantstellingen, wat impliceert dat bedrijven voor een bedrag van bijna drie miljard euro aan leningen afsloten.
De garantstelling is de tweede in een reeks maatregelen om de economie te bevorderen. Door een vorige week aangekondigde btw-verlaging op gebouwen verleende de regering al haar steun aan de noodlijdende bouwsector.
Banken reageerden positief op de maatregel. Zij lopen minder risico bij het verstrekken van kredieten aan bedrijven. Ook ondernemend Nederland is verheugd over de verlenging van de garantstelling. Er is echter ook kritiek. Volgens sommigen zou de belastingbetaler niet mogen opdraaien voor de risico's die banken en ondernemers lopen. Anderen menen dat bedrijven te snel hun heil in leningen zoeken en dat banken ze op hun beurt te snel verstrekken. Vanuit ondernemershoek klinkt de kritiek dat de voorwaarden om voor een krediet in aanmerking te omslachtig zouden zijn, waardoor geld lenen onaantrekkelijk wordt.
De maatregel van Kees de Jager viel al eenzelfde lof en kritiek ten deel. Hij verlengde vorige week de Nationale Hypotheek Garantie met een jaar en meldde dat de dubbele hypotheekrenteaftrek gehandhaafd blijft. Tevens kondigde hij aan dat het btw-tarief op verbouwingen omlaag gaat van 19% naar 6%. Veelgehoorde kritiek is de tijdelijkheid van laatstgenoemde maatregel, die ingaat op 1 oktober. Sommigen vinden dat de maatregel te laat komt en al ruim een jaar geleden ingevoerd had kunnen worden. De maatregel van De Jager maakt deel uit van het Belastingplan 2011, dat op Prinsjesdag gepresenteerd wordt.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7567275/__Oppepper_voor_economie__.html?p=4,2