Om een aankooppunt en verkooppunt te bepalen is het van belang om enige kennis te bezitten over de technische analyse. Een belegger beoordeelt met behulp van de indicatoren of er sprake is van een trend, en zo ja in welke richting. Hieronder worden de 5 belangrijkste indicatoren uiteen gezet.

ADX

Het ADX (Average Directional Index) is gebaseerd op het voortschrijdend gemiddelde van de prijs genomen over een bepaalde periode. Het ADX laat zien hoe sterk de trend is. Is de groene lijn boven de rode, dan is er sprake van een opwaartse trend. Is de rode lijn boven de groene, dan is er een neerwaartse trend. Daarbij zegt de waarde die de bovenste lijn bereikt iets over de sterkte van de trend:

  • 0-25 = geen of zwakke trend
  • 25-50 = sterke trend
  • 50-75 = zeer sterke trend
  • 75-100 = extreem sterke trend

Een daytrader of swingtrader bepaalt zijn aankooppunt en verkooppunt bij voorkeur op een draai in de trend. Bij het ADX wordt de draai getoond door middel van een kruising van de groene en de rode lijn.

""

 

 

 

 

 

 

 

Bollinger bands

De Bollinger bands meten de standaard deviatie van de prijs ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde over 20 periodes. De banden buiten de candlesticks in de afbeelding hieronder geven de Bollinger bands weer. Als de banden dicht bij elkaar liggen, is de volatiliteit klein. Hoe meer de banden uit elkaar gaan, hoe meer volatiliteit bestaat.
Om het aankooppunt en verkooppunt te bepalen met de Bollinger bands wordt gelet op wanneer de candlestick één van de banden raakt, doorkruist en vanaf dit punt een draai maakt. Als de bovenste band geraakt wordt, kan dit een teken geven dat er mogelijkheden ontstaan voor short posities. Als de onderste band geraakt wordt, kan dit een teken zijn dat er mogelijkheden zijn ontstaan voor long posities.

 

""
 

 

 

 

 

 

 

 

Parabolische SAR

De Parabolische sar staat voor stop and reverse patroon. Deze geven de schommelingen in de koers weer. In onderstaande afbeelding ziet u de punten, oftewel de parabolen boven of onder de candlesticks. Het kooppunt of verkooppunt wordt bepaald door de plaats van het parabool. Staat het parabool onder de candlestick, dan is het verstandig een long positie te openen of een short positie te sluiten. Wanneer het parabool zich boven de candlestick begeeft, is het verstandig een short positie te openen of een long positie te sluiten.

""
 

 

 

 

 

 

 

 

Voortschrijdend gemiddelde

Het voortschrijdend gemiddelde of ook wel MA (moving average) genoemd weergeeft de gemiddelden van de afgelopen periode. Zie de paarse lijn in onderstaande grafiek. Wanneer het voortschrijdend gemiddelde doorbroken wordt, kan dit een teken zijn om een positie te openen of te sluiten. Wordt de lijn naar boven doorgebroken, dan kan het verstandig zijn een long positie te openen. Wordt de lijn naar onder doorgebroken, dan kan het verstandig zijn een short positie te openen.
""

 

 

 

 

 

 

 

Momentum

Het momenten geeft de kracht aan van de trend. Zie onderaan de grafiek. Hoe hoger de lijn in het momentum zich begeeft in een opwaartse trend, hoe krachtiger de trend is. Hoe lager de lijn in het momentum zich begeeft binnen een neerwaartse trend hoe krachtiger de trend is. Begeeft de lijn van het momentum zich in het midden, dan is er sprake van geen of een zwakke trend.
""

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een belegger stelt altijd meerdere indicatoren in op zijn grafiek en beoordeelt de verschillende indicatoren om zijn aankooppunt en verkooppunt te bepalen. Als maar één indicator een signaal geeft voor een trend, is het niet verstandig al een positie te openen. Wanneer meerdere indicatoren het signaal geven voor een trend, bestaat er meer zekerheid dat er sprake is van een juist instapmoment.

www.chasing-bullys.nl/ctrades

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in