Zorgverzekeraars zijn verplicht u te accepteren voor een basisverzekering, deze acceptieplicht geldt echter niet voor de aanvullende verzekering. Zeker voor mensen met een chronische ziekte is een afwijzing dus heel goed mogelijk. Een tip kan dus zijn om uw basisverzekering bij uw nieuwe aanbieder te nemen en de aanvullende verzekering bij uw oude verzekeraar. 

""

De acceptatie en de acceptatieplicht voor de basis en aanvullende zorgverzekering.

Bij welke zorgverzekeraar u in 2015 uw basisverzekering afsluit, deze is bij alle verzekeraars gelijk. Echter kan de premie per zorgverzekeraar verschillen. Dat betekend dus dat u voor hetzelfde product bij de ene verzekeraar meer betaald dan bij de ander. Het is daarom slim om te gaan kijken waar u het goedkoopst uit bent. 

Voor iedereen is de basiszorgverzekering verplicht

Het is wettelijk verplicht voor iedere Nederlander of inwoner van ons land een basiszorgverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering dekt de normale kosten voor de huisarts, apotheek en ziekenhuis. Sommige kosten komen ten laste van het eigen risico van 350 euro. Dus niet alles is gratis. De gedekte kosten zijn dus de meest noodzakelijke kosten en er zijn bepaalde kosten uitgesloten. Zo is de tandheelkundige zorg al in 2011 uit het basispakket gehaald. 

De aanvullende zorgverzekering 2015

Wanneer de basisverzekering niet voldoende is om de zorg die u nodig heeft vergoed te krijgen kunt u zich hiervoor aanvullend verzekeren. Zo kunt u een aanvullende verzekering afsluiten voor tandartskosten en bijvoorbeeld een aanvulling voor de Fysiotherapie. Er zijn ook veel chronisch zieken aanvullend verzekerd. Wanneer u kiest voor een aanvullende verzekering kan u dus voordeliger uit zijn. Welke aanvullende verzekering u kiest is dus individueel bepaald. Echter kan ook de hoogte van een aanvullende zorgverzekering een grote rol spelen. Op internet zijn er zeer veel mogelijkheden om de hoogte van een aanvullende verzekering te vergelijken. Echter vergelijk ook de onderlinge vergelijkingssite's want deze kunnen ook weer verschillende afspraken hebben met verzekeraars. 

Voor de aanvullende zorgverzekering is geen acceptieplicht

Voor de aanvullende zorgverzekering geld dus geen acceptatieplicht. Er bestaat dus de mogelijkheid voor de zorgverzekeraar u te weigeren. In sommige gevallen wordt de premie voor de aanvullende verzekering zo hoog gemaakt dat deze aanvullende verzekering niet meer aantrekkelijk voor u is. Daarom is het in sommige gevallen niet raadzaam om te veranderen van aanvullende zorgverzekering. Het is dan verstandig om bij uw huidige verzekeraar uw aanvullende verzekering te hebben en voor de basisverzekering op zoek te gaan naar de goedkoopste aanbieder. 

Naar een andere zorgverzekering in 2015

Als u voor uw basiszorgverzekering of uw aanvullende verzekering wil overstappen in 2015 dan is het van groot belang dat u dit doet voor 31 december 2014. U kunt namelijk tot die datum uw oude zorgverzekering opzeggen. De meeste verzekeraars zijn pas in november 2015 naar buiten gekomen met de nieuwe premies, dekkingen en voorwaarden voor de aanvullende zorgverzekeringen. Echter nu de premies voor 2015 bekend zijn geworden is het noodzaak om via internet te zoeken welke kosten er wel en welke kosten niet binnen welke aanvullende verzekering vallen. Het is raadzaam om pas uw huidige zorgverzekering op te zeggen wanneer de nieuwe verzekering echt rond is. De meeste verzekeraars bieden daaom ook een speciale overstapservice. Dus wanneer u over wilt stappen doet u dat dan in een korte periode want het is zo 31 december.

Overigens zijn er al berichten in de media verschenen waarin duidelijk wordt gemaakt dat er een veel te grote keus is aan aanvullende zorgverzekeringen, waardoor veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in