Het lenen van geld wordt steeds eenvoudiger, zelfs zonder BKR registratie of andere controles, maar leen je wel standig. Want soms betaal je enorme rente.
Het lenen zonder BKR, snel geld lenen of goedkoop geld lenen zijn allemaal reclameteksten die dagelijks te zien of te horen zijn. Het lenen van geld wordt steeds gemakkelijker en we lenen niet meer alleen voor grote zaken zoals de verbouwing van een huis, een auto. Tegenwoordig lenen we ook voor een vakantie en soms zelfs voor de wekelijkse boodschappen. Voor sommige mensen is geld lenen de normaalste zaak van de wereld, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Op het moment dat je gaat lenen geef je namelijk geld uit wat je niet hebt. Het lenen van geld is dan ook niet geheel zonder risico's.
Rente van een lening
Het bedrag wat je leent is altijd lager dan het bedrag wat je terug moet betalen. Dit bedrag wat je terug moet betalen is afhankelijk van de hoogte van de rente van de lening. Vandaar dat we allemaal de tekst kennen: "Let op lenen kost geld".
Door de kredietcrisis is momenteel de rente op leningen hoger dan normaal.. Geld lenen is daarom ook een kostbare zaak geworden. Het huidige bedrag wat je kunt lenen is ook lager dan de bedragen van voor de crisis. Er zijn een aantal factoren die de hoogte van de rente bepalen;
- Het leenbedrag
- De looptijd van de lening
- Wat is de huidige rente op de markt
- Soort lening
- Het risico van de kredietverstrekker
Leen verantwoord
Toch hoe goed dat je er ook over nagedacht hebt is er de kans dat je het bedrag wat je geleend hebt samen met de te betalen rente niet meer terug kan betalen. Denk daarbij bijvoorbeeld als je financiële situatie plotseling verandert. Natuurlijk zijn er ook mensen die teveel geld lenen en daardoor in de schuldsanering terecht komen.
Toch kan lenen niet altijd kwaad. In bepaalde situaties moet bijna iedereen geld lenen. Mensen die bijvoorbeeld een huis willen kopen kunnen niet in één keer een groot bedrag op tafel leggen. Vrijwel iedereen moet voor zo'n bedrag een hypothecaire lening bij een bank afsluiten.
In bepaalde gevallen kun je bijna niet om het lenen van een geldbedrag heen. Dat kan ook geen kwaad want lenen is niet altijd een kwalijke zaak. Het gaat er wel om dat je verstandig leent. Denk eerst aan of je het bedrag wel kan betalen op langere termijn en niet aan het feit dat je iets zo graag en zo snel mogelijk wilt hebben. Door een overzicht te maken van je inkomsten en je kosten kun je redelijk eenvoudig zien of je wel ruimte hebt voor een lening en welk bedrag je per maand zou kunnen aflossen. Het is dus verstandig om te berekenen hoeveel je kan lenen en niet welk bedrag je maximaal kan lenen bij de kredietverstrekker.
Toch maar sparen?
Voor de mensen die een hekel hebben aan lenen is sparen eigenlijk een veel betere oplossing. Door iedere maand een klein bedrag opzij te zetten is het mogelijk om op het moment dat je onverwacht een uitgave moet doen een geldbedrag ter beschikking te hebben. Daarbij levert sparen ook nog eens geld op, want als je je geld op een spaarrekening zet dan ontvang je er ook nog rente over. Dat in tegestelling van lenen, wat juist geld kost. Eigenlijk is de keuze dus heel eenvoudig. Natuurlijk moet er wel geld overblijven in je inkomsten en uitgave patroon om geld te sparen, maar dat geld moet er ook zijn op het moment dat je een lening moet terugbetalen.