Wat is een verslaving en hoe raakt u verslaafd? Dat zijn de belangrijkste zaken waar het in dit artikel over gaat. Kent u iemand die verslaafd was/is of bent u zelf verslaafd dan is dit artikel een "must" om even door te lezen en u mening met andere te delen! Het is nooit te laat om aan u problemen te werken!

Wat is een verslaving hebben?

 
Een ander woord voor verslaving is afhankelijkheid. Bij een verslaving is iemand de controle kwijt over het gebruik van een bepaald middel, of er is sprake van tolerantie of onthoudingsverschijnselen. Dit middel kan alcohol zijn of drugs, maar ook bijvoorbeeld gokken of gamen.
 
Controleverlies betekent dat iemand (veel) meer gebruikt dan hij of zij zich had voorgenomen. Of dat het niet lukt om te stoppen of te minderen en dat het hele denken en doen in grote mate bepaald wordt door het middel. Tolerantie betekent dat iemand een steeds grotere dosis van het middel nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, of dat dezelfde dosis steeds minder effect heeft. En onthoudingsverschijnselen ontstaan als men stopt met het gebruik van het middel. Voorbeelden van onthoudingsverschijnselen zijn:
 
– misselijkheid
– transpireren
– prikkelbaarheid
– angst
– slapeloosheid
– trillen

Hoe raakt u verslaafd?
 
Mensen raken niet zomaar verslaafd. Het is een proces dat soms jarenlang duurt. Hoe lang het duurt voordat je verslaafd bent, hangt ook samen met het middel. Heroïne en tabak zijn middelen die snel tot verslaving leiden. 
 
  • Verschillende fasen
Het proces bestaat uit de volgende fasen:
 
  • Experimenteel gebruik
In deze fase zijn mensen nieuwsgierig naar een bepaald middel. Ze proberen het uit. Experimenteren is tijdelijk. Je stopt er mee of je gaat naar een volgende fase.
 
  • Sociaal gebruik
Mensen gebruiken het middel om de positieve effecten. De functie van gebruik van het middel is dat het:
 
lekker gevonden wordt 
gezellig is 
gebruikt wordt om iets te vieren 
ontspannend is 
Overmatig gebruik
Mensen gebruiken het middel om nare gevoelens of problemen te verdringen. De controle over het gebruik begint af te nemen Het is geen bewuste keuze meer. Er is minder controle en minder genot.
 
  • Verslaving
In deze fase draait bijna alles om het gebruik van het middel. Deze fase gaat vaak gepaard met lichamelijke, psychische en sociale problemen. Het willen gebruiken is een moeten gebruiken geworden.
Nog niet zo heel lang geleden bestond de opvatting dat gebruik van hasj of wiet vroeg of laat zou leiden tot verslaving aan harddrugs zoals heroïne. Deze opvatting blijkt niet te kloppen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen hasj of wiet gebruiken zonder dat dit gebruik uit de hand loopt.
Een andere opvatting is dat er een duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor iemands verslaving, bijvoorbeeld een moeilijke jeugd, een bepaald karakter of een slechte relatie. Ook dit blijkt niet te kloppen. Er zijn genoeg mensen met een moeilijke jeugd of een slechte relatie die nooit verslaafd raken. 
 
 Herkent u zichzelf in wat net aan u is uitgelegd? En leid u sociaal leven ervan en gaat u er zelf ook helemaal kapot aan? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk hulp te zoeken!
 
 Hoe zoekt u hulp:
 
– Internet (hoe komt u van een verslaving af)
– Anonieme chat
– Verslavingskliniek (ligt eraan in welke fase u zich bevind!)
 
Wees er snel bij voor dat u het weet bent u alles kwijt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in