Sinds een aantal jaren is gebleken, dat verzekeringsmaatschappijen hoge kosten inhouden op beleggingsverzekeringen, die vaak gekoppeld zijn aan een overlijdensverzekering. Klanten worden vaak niet ingelicht over de inhoudingen, waardoor ze aan het einde van de rit, veel minder beleggingsgelden krijgen dan verwacht.
Wat is een woekerpolis?
Als er tussen 30% en 40% van de betaalde premies als kosten door de verzekeringsmaatschappijen wordt ingehouden, dan is het een woekerpolis. De term “Woekerpolis” is in 2006 bedacht door tv-programma ‘Radar’ van de Tros.
Bij een woekerpolis wordt een beleggingsverzekering gekleurd door het belang van een verzekeringsmaatschappij. Desondanks hoeft een beleggingsverzekering geen woekerpolis te zijn.
Beleggingsverzekeringen die in opspraak zijn geraakt:
- Lijfrenteverzekeringen door middel van beleggingen (koopsompolissen)
- Kapitaalverzekeringen, voor studies van kinderen, reizen of sparen voor uw pensioen
- Spaarkas beleggingen
- Beleggingshypotheken
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bestaan er circa 900.000 woekerpolissen.
In tegenstelling tot bovengenoemde beleggingsverzekeringen, ligt de hoogte van het eindbedrag bij een levensverzekering wel vooraf vast.
Verzekeringsmaatschappijen beweren dat de inhoudingen noodzakelijk zijn vanwege kosten die zij moeten maken voor provisies, voor administratie en beheer van de fondsen, voor de aan- en verkoop van de beleggingen, voor andere afsluitkosten en als risicopremie voor overlijden.
Wat te doen bij een woekerpolis?
De kans dat u een woekerpolis heeft is vrij groot, daarom is het raadzaam om te controleren of u een beleggingsverzekering heeft.
Bij 'De Hypothecair Raadsman' is het mogelijk om hypotheekadviezen en beleggingsverzekeringen te toetsen. De Hypothecair Raadsman is een stichting die onafhankelijk te werk gaat en altijd een objectief oordeel velt.
Op de site van het 'Klachteninstituut Financiële Dienstverlening' (KiFiD) kunt u zien of het beleggingsproduct dat u gekocht heeft bij uw verzekeraar een woekerpolis is. Staat uw beleggingsproduct op de lijst, informeer dan bij uw verzekeraar naar de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht. En stuur ze vervolgens een stuitingbrief (klachtenbrief) om te voorkomen dat een eventuele claim verjaart.
Stichting Woekerpolis Claim is de eerste stichting die opgericht is om de collectieve belangen te behartigen van gedupeerden. Zij hebben de afgelopen jaren meerdere procedures gevoerd tegen verzekeraars, met als doel om tot een schikking te komen. Stichting Verliespolis is eveneens een stichting die de belangen behartigt van de gedupeerden. Ook deze stichting heeft veel expertise en leden.
Consumentenclaim is een advocatenkantoor, die gespecialiseerd is in beleggingsverzekeringen, zij werken op ‘no cure no pay’ basis. Laat u hierover informeren!