Dag in dag uit naar kantoor, elke dag van 9 tot 5. Dit kan na een tijdje behoorlijk saai worden. Je kunt wel een andere baan zoeken, maar ook dan zul je elke dag naar kantoor moeten van 9 tot 5 en elke dag in de file staan. Wil je dit niet? Begin dan voor jezelf en werk als freelancer!
Voordelen
De voordelen van freelancen zijn duidelijk: je bepaalt zelf je werktijden, je hoeft de deur niet uit om te werken, dus je bespaart een hoop reistijd. Je hoeft niet meer in de file te staan en je kan gewoon in je pyjama met een kop koffie achter de computer kruipen. Je kunt midden op de dag je boodschappen doen als heel werkend Nederland op kantoor zit en je hoeft niet meer naar een baas te luisteren. Kortom, je hebt meer vrijheid! Daarnaast kun je het werk doen dat je leuk vindt: je werkt bijvoorbeeld als tekstschrijver of vertaler, je bouwt websites, of misschien heb je wel je eigen webwinkel waarin je zelfgemaakte spullen verkoopt. Je kan dus van je hobby je werk maken!
Nadelen
Werken als freelancer heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Het grootste nadeel is dat je geen vast inkomen hebt. Het werk van een freelancer komt vaak onregelmatig. Dat betekent dat je soms veel werk zult hebben en soms een tijdje niets. Het is dus belangrijk om in de tijden dat je wel veel werk hebt, te sparen zodat je de tijd waarin je geen werk hebt, kunt overbruggen. Een ander nadeel is dat je meer belastingen en premies betaalt. Als je in loondienst bent, betaalt je werkgever dat voor je, net als je pensioen. Nu je eigen baas bent, zijn al deze kosten voor jou. Wat verder veel mensen afschrikt is de administratie. Natuurlijk kan je die uitbesteden, maar als beginnend ondernemer kan je dat geld waarschijnlijk beter in je zak houden en het eerst zelf maar eens proberen.
Ben ik geschikt om als freelancer te werken?
Het werken als freelancer is niet voor iedereen weggelegd. Te veel vrijheid kan ook gevaarlijk zijn: het is verleidelijk om allerlei privédingen te gaan doen in de tijd die je eigenlijk aan je bedrijf moet besteden. Ook als je even geen werk hebt, moet je blijven werken aan zaken als marketing, relatiebeheer, administratie, etc. Je moet dus een behoorlijke zelfdiscipline hebben. Daarnaast moet je ook ondernemingszin hebben: je bent gemotiveerd om iets van je bedrijfje te maken en je hebt er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Denk je bij voorbaat al dat het toch niets wordt, dan kan je er beter niet aan beginnen.
Stappen
Om een eigen bedrijfje te beginnen, moet je de volgende stappen nemen:
- Als eerste schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Alle informatie over hoe en wanneer dat moet, wat het kost en overige zaken kan je op de site van de KvK vinden. De KvK meldt je bij de Belastingdienst aan als ondernemer, dus dat hoef je zelf niet meer te doen. Denk goed na over de naam van je bedrijf: het moet professioneel overkomen en passen bij je bedrijf. Uiteraard mag de naam niet al voorkomen. Of een bedrijfsnaam al bestaat, kan je opzoeken op de site van de Kamer van Koophandel.
- Vervolgens houd je je bezig met meer praktische zaken, zoals het openen van een zakelijke rekening en het maken van visitekaartjes en een website. Schaf ook een ordner aan voor je administratie, zodat je alles makkelijk op orde kunt houden. Dat scheelt een hoop werk als je straks je belastingaangifte moet doen.
- Wat is een onderneming zonder klanten? In deze stap houd je je bezig met het werven van klanten. Maak reclame voor je bedrijf zodat je bekendheid groter wordt. Dit kan je doen door veel te netwerken, gebruik te maken van social media, te adverteren in de krant en iedereen die je kent te laten weten dat je een bedrijfje bent begonnen.
Let op: het kan wel een jaar duren voordat je je bedrijf zodanig hebt opgebouwd dat het goed loopt. Het is verstandig om er in het begin nog een baantje bij te hebben, zodat je zeker bent van een inkomen. Wees niet te ongeduldig en geef niet op. Het hebben van een eigen bedrijf geeft veel voldoening, dus ga er voor! Veel succes!