Per 2011 gaan de premies van diverse zorgaanbieders fors omhoog. De aanbieders adverteren in het rond met allerlei aanbiedingen en de mensen zien door de aanbieders de zorg niet meer. Veel mensen stappen over, maar waar moet je nou per 2011 op letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je goed op moet letten bij het zoeken naar de juiste zorgaanbieder.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Dekt de verzekering de kosten die ik maak en uitgekeerd wil hebben?
  • Welke kosten krijg ik niet helemaal uitgekeerd en ben ik het daar wel mee eens?
  • Kan ik overal terecht als ik zorg nodig heb? Ben ik niet gebonden aan gecontracteerde zorgverleners?


Het antwoord op deze vragen is meestal terug te vinden in de polisvoorwaarden van je verzekering. Deze voorwaarden verschillen echter behoorlijk per verzekeraar. Een aantal verzekeraars is heel duidelijk over de voorwaarden en geeft bijvoorbeeld aan dat 100% wordt vergoed. Maar er zijn ook aanbieders die bijvoorbeeld per behandeling aangeven of deze wordt vergoed of niet. Het kan ook zijn dat je naar een gecontracteerde zorgverlener moet. Dit houdt in dat je naar een zorgverlener moet die je verzekeraar aanbiedt, om in aanmerking te komen voor een volledige vergoeding. Doe je dat niet dan moet je een bepaald percentage van de kosten zelf betalen en dat kan flink oplopen, LET DAAR DUS GOED OP!

 

""De juiste dekking

Je moet jezelf eens afvragen voor welke kosten je je wilt verzekeren? Niet alleen voor vandaag of morgen, maar ook voor verder in de toekomst. Wil je volgend jaar misschien proberen samen een baby op de wereld te zetten, dan moet je daar rekening mee houden in je verzekering, nou ja, "moet" is een groot woord, maar het is handig, laat ik het zo zeggen. Want het is nou eenmaal zo dat het aanvullende pakket vaak berust op de huidige situatie van de mensen, maar grote kosten maak je pas als er echt iets gebeurt.  Een goede dekking voor bepaalde geneesmiddelen, therapieën, ziekenhuiskosten en eventueel alternatieve geneeswijzen is dan wel belangrijk, anders kan het je flink wat geld gaan kosten en dat zou toch wel erg zonde zijn.

 

Waar moet je nog meer op letten?


Erge ziektes of grote kostenposten kun je niet voorzien, helaas, want dat zou het leven makkelijker maken, maar kosten voor de tandartscontroles, een bril of contactlenzen en fysiotherapiesessies zijn vaak wel voorspelbaar, zeker als je er nu al gebruik van maakt.. Een bepaalde dekking voor deze kosten is handig als je kosten verwacht of deze op dit moment al maakt, en deze zelf niet (meer) wilt dragen in het jaar 2011. Verder moet je er goed op letten dat je de zorg die je moet hebben,  kan krijgen bij de zorgverlener (ziekenhuis, tandarts, etc) die je zelf kan kiezen! Veel mensen weten niet dat je straks niet zomaar bij elk willekeurig ziekenhuis naar binnen kan wandelen voor bepaalde behandelingen

 

""Contracten

Verzekeraars sluiten contracten af met een aantal zorgverleners waarvan ze alleen dan de kosten geheel vergoeden. Als je dan besluit om je ergens anders te laten behandelen, moet je vaak een gedeelte van de kosten zelf betalen, en dat kan flink oplopen! Wil je dit risico redelijk indekken? Kies dan voor een verzekeraar die voor de basisverzekering en ook voor de aanvullende verzekeringen een restitutiepolis heeft.Dit houdt in dat je eerst zelf betaalt en dan pas terugkrijgt. Dan heb je bijna altijd vrije keuze. 

 

Tandartsverzekering, nodig of niet?
 

""Als je een goed en sterk gebit hebt, hoef je vaak niet bang te zijn voor de tandarts en voor de rekening die daarbij hoort. De bedragen per jaar voor 2 controles, een set foto's en een gemiddelde gebitsschoonmaak, zijn ongeveer 90 euro. Dat is vaak goedkoper dan wat een aanvullende pakket kost per jaar (ruim 120 euro) Andere goedkope verzekeringen vergoeden niet 100 procent van de kosten en komen dus hoger uit dan het bedrag dat je zonder verzekering kwijt zou zijn. Dat is zonde toch? Toch is dat juist waar de meeste mensen wel een verzekering voor afsluiten, voor de controles en de reiniging.

 

 

 

Lees de polisvoorwaarden dus goed en denk na welke aanvullende verzekering je nodig hebt. Kies een verzekeraar waarbij je je eigen pakket kan samenstellen en waarbij je dus niet betaalt voor zorg die je niet gebruikt!
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in