De gaatjes in een oor of een andere piercing uitrekken of vergroten is een proces dat te vinden is bij inheemse stammen over de hele wereld. De laatste jaren is het populair geworden bij veel jonge mensen, nu de populariteit en de acceptatie ervan zichtbaar wordt in de wereld van de popmuziek en bij subculturen als punk, hardcore, emo, indie en dergelijke. Er is ook een hele subcultuur ontstaan rond piercings en tatoeages, die ook lichaamsmodificaties worden genoemd.

Standaardafmeting uitrekken

Ook al heb je een piercing die in de standaardafmeting is aangebracht (meestal 20, 18 of 16g, of ‘gauge’), dan kan je die uitrekken tot een grotere afmeting. Als is de piercing al jaren oud, dat doet er niet toe want het gaatje hoeft alleen hersteld te zijn om te kunnen worden opgerekt. Een ding dat je moet onthouden is dat het tijd kost om je piercing goed op te rekken en dat je je piercing de tijd moet geven om na het oprekken tot rust te komen. Hoe lang je wacht hangt er meestal vanaf hoe snel je lichaam herstelt, en het herstel kan van een paar dagen tot een paar maanden duren.

Gemiddelde afmeting

De gemiddelde afmeting van een piercing die in de winkel met een gaatjestang wordt aangebracht is 20, 18 of 16g, maar als je in een tatoeagezaak of piercingsalon laat piercen, dan piercen ze meestal met een naald van 16, 14 of 12g. De ‘gauge’-afmeting worden gecategoriseerd in even getallen tot aan 00, naarmate het getal lager is, is de afmeting van de gauge groter. Een 14g piercing is bijvoorbeeld kleiner dan een 0g piercing. Voor afmetingen groter dan 00g wordt de gauge weergegeven door delen van een centimeter in plaats van gewoon getallen.

Geen weg terug na oprekking

Eén ding moet je goed onthouden: als je een piercing oprekt, loop je kans dat hij niet meer terug krimpt naar de normale afmeting. Dus als je besluit op te rekken, zorg dan dat je zeker weet dat je een permanente rek aankan. Het is niet onmogelijk dat opgerekte piercings weer naar een normale afmeting krimpen,  maar met een paar factoren moet je rekening houden: de afmeting van de rek – alles van 0g of minder zal meestal zonder veel problemen weer krimpen; de duur van de rek – als de piercing al een paar jaar is opgerekt zal hij niet snel weer krimpen; hoe is er gerekt – als er te snel of onjuist is opgerekt, zal de hoeveelheid krimp afhangen van wat je lichaam aankan en hoe het herstelt.

Methodes

Wat het oprekken betreft: er zijn verschillende methoden om een piercing op te rekken. Tapers en taps toelopende haakjes of talons lijken de populairste en veiligste methode om de oren of oorlellen op te rekken. Neem de eerstvolgende maat boven die van jouw piercing, zorg dat je handen gewassen en schoon zijn, masseer het gedeelte dat je wilt oprekken een paar minuten, zorg dat het gaatje dat je gaat oprekken goed soepel is, eventueel met behulp van een smeermiddel op waterbasis, en laat dan de taper, het haakje of de talon langzaam maar zeker in het gaatje glijden. Dat zou niet uitzonderlijk veel pijn moeten doen of ongemak geven, eerder een branderig gevoel. Als het gaatje zich niet zomaar laat oprekken, forceer het dan niet maar kom er later op terug. Soms kan het ook helpen als je tijdens het oprekken een douche neemt: het warme water maakt de piercings losser en daardoor het oprekken gemakkelijker. Verwacht na het oprekken wel wat pijn als je oorlelletjes zich herstellen en zich aan het nieuwe formaat gaatje aanpassen.

Hersteltijd

Het is uitzonderlijk belangrijk dat je geleidelijk oprekt, zodat er genoeg hersteltijd zit tussen de verschillende gaatjesmaten, want als je te snel oprekt, loop je kans dat je je huid zo ernstig beschadigt dat je littekenweefsel ontwikkelt. Hoe langer je een bepaalde gaatjesgrootte aanhoudt, hoe gemakkelijker het is om de grotere maat in te brengen als je weer gaat oprekken. Roestvrijstalen sieraden is de beste keuzen voor het oprekken, want die zijn niet poreus en zullen daarom geen bacteriën absorberen. Staal is ook zwaar en het gewicht kan ook enigszins bijdragen aan het oprekproces. Om een piercing op te rekken moet je geen acryl, been, hut, siliconen of steen gebruiken, want die zijn poreus en kunnen infecties veroorzaken. Die materialen kun je beter pas dragen als het gaatje zich weer heeft hersteld!

Complicaties

Natuurlijk kunnen er bij het oprekken van je oren ook complicaties optreden. Bloeden en pijn kunnen voorkomen, maar zijn waarschijnlijker als je te snel oprekt. Een blowout kan zich voordoen als je te vroeg en te snel oprekt, voordat de piercing voldoende tijd heeft gehad om te herstellen. Een blowout treedt op als het opgerekte gaatje aan de achterkant uit het piercinggat wordt geduwd, waardoor er extra huidweefsel aan de randjes van de piercing komen te zitten. Als dit gebeurt: geen paniek, doe de grotere maat sieraad uit, maak de piercing schoon en doe de kleinere maat weer in. Beschouw dit als een teken dat je lichaam wil dat je langer wacht tussen het oprekken. Je huid kan ook scheuren als je te snel oprekt, en als die scheur ernstig genoeg is, kunnen een medische ingreep of hechtingen nodig zijn om de scheur te dichten.

Nazorg

Waar je bij de nazorg van het oprekken rekening mee moet houden is dat zich infecties kunnen voordoen als de piercing niet regelmatig of goed genoeg wordt schoongemaakt, of als je de onjuiste sieraden gebruikt bij een nieuwe oprekbeurt. Het laten herstellen van een pas opgerekte piercing is net zoiets als het laten herstellen van een gloednieuwe piercing, je moet de piercing namelijk ook schoon houden en de kans geven te ‘ademen’. Zeezout of een zoutoplossing kunnen zorgen dat zich geen infectie ontwikkelt, en de zoutoplossing kan ook de pijn van een nieuwe oprekking of piercing verzachten. Gebruik ook beslist geen alcohol of zalf op een pas opgerekte en nog herstellende piercing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in