Rasta’s worden door veel mensen gezien als een soort stereotype groep blowende donkere mannen met lange dreadlocks en vrolijke groen-geel-rode kleding. Dat de rastafari een daadwerkelijk geloof aanhangen en dat het een echte leefwijze is, wordt door veel mensen dan ook vergeten. Waar vindt dit geloof zijn oorsprong en wat heeft bijgedragen aan de groei hiervan?
Oorsprong
Ras Tafari Makonnen (1892-1975) werd in 1930 tot koning gekroond. Dit gebeuren werd over de hele wereld vertoond en ook de Jamaicaans zwarte bevolking kreeg beelden te zien van deze gebeurtenis. Het feit dat zelfs blanke mannen knielden voor deze koning, ontroerde een groot deel van deze bevolking. Mede door de gedachtegang dat deze man werd gezien als een soort god, kreeg deze koning steeds meer aanhangers in Jamaica. De man kreeg de naam Haile Selassie (Heilige Drievuldigheid) en werd daar gezien als de enige legitieme leider. Afrika of Ethiopië werd gezien als het beloofde land waar de Jamaicanen ooit terug zouden keren. Dit gebeurde ten tijde van de kolonisatieperiode en heerschappij van Engeland op Jamaica. De aanhangers werden van alle kanten tegengewerkt door de Engelsen doordat zij rastas zagen als minderwaardige donkere burgers die duidelijk teveel marihuana hadden gerookt. Bij de arme zwarte bevolking werd de aanhang aan de rastafaribeweging groter en groter. De Engels hadden bij het bezoek van Haile Selassie de verwachting dat deze beweging zou afnemen doordat zij zouden zien dat het geen god was. Het tegendeel gebeurde. De rastafari zagen in hem een god die de moeite nam zijn onderdanen te bezoeken wat het geloof alleen maar versterkte.
Symboliek
Als afkeer tegen de Engelse terreur begonnen de rasta meer en meer hun eigen cultuur te ontwikkelen. De groen-geel-rode vlag is afkomstig uit Ethiopië waarbij deze kleuren zijn verwerkt in de vlag van dit land. Dit land, welke het thuisland is van de heilige koning en wordt gezien als het beloofde land, wordt op de manier uitgedragen. De rasta’s hebben, naast deze bijzondere kleurkeuze, nog verschillende andere rituelen. Zo eten rasta’s enkel natuurlijk voedsel, vegetarisch en zonder zout. De rasta’s noemen dit ital. Dit vloeit weer voort uit het respect voor de natuur. Verder dragen zij dreadlocks en roken zij het heilge kruid, welke zij ganja noemen. Ook bezoeken rasta’s geen begrafenissen omdat zij elke aanraking of associatie met de dood vermijden. Rasta’s zeggen ook geen jij en ik omdat zij vinden dat iedereen gelijk is. Het blowen brengt hun dichter bij god en wordt daarom gebruikt bij religieuze ceremonies. Het draagt volgens hen bij aan een dieper geloof. Zij zien het roken dan ook als een kruid dat door god geschapen is en de rasta’s de opdracht heeft gegeven het te gebruiken.
Om deze en nog vele andere redenen is het daarom ook niet raar dat de rastafaribeweging door veel mensen erkend wordt als geloof. Rastafari, een geloofsoverweging met eigen normen en waarden, cultuur en gebruiken ontstaan door een samenkomst van de loop der geschiedenis. Diverse beroemde reggaeartiesten zijn aanhangers van dit geloof waaronder de koning van de reggae, Bob Marley.