Ik hou van papegaaien, vooral als ik ze in hun natuurlijke habitat zie rondvliegen in koppels. Helaas is de trieste waarheid vandaag de dag dat meer papegaaien in gevangenschap worden gehouden dan in de vrije natuur.
Houden van Papegaaien
Zeven gevederde vrienden heb ik. Zeven kromsnavels met hun eigen karakter en voorgeschiedenis. Zeven gaaien met hun eigen speciale verhaal! Zeven bijzondere vriendschappen. Want bijzondere persoonlijkheden zijn het, met hun eigen geluiden en prachtige kleuren. Het is een bont gezelschap en het is hier soms een kakefonie van geluid.
Papegaaienpraat
Graag wil ik jullie vertellen over papegaaien. Hoe prachtig ze zijn maar ook hoe schrijnend het is als je 'papegaai' intikt bij marktplaats bijvoorbeeld. Het is bekend dat inmiddels meer papegaaien in gevangenschap leven dan in hun natuurlijke woonomgeving. En dan lijkt het ook nog zo te zijn dat de helft op marktplaats rondhangt. Al dan niet (meestal wel) door probleemgedrag dat veelvuldig voorkomt. Probleemgedrag als schreeuwen, bijten en plukken. Gedrag waardoor mensen geen kans meer zien hun vogel te houden en er van af willen.
Probleemgedrag
Wist je dat papegaaien (ook de kleine parkietjes) enorm intelligent zijn? Er zijn heel veel onderzoeken naar gedaan en er zijn papegaaien die de intelligentie hebben van kinderen van 3 of 4 jaar. Stel je nu eens voor dat je met zo'n slim koppie 24 uur per dag 7 dagen per week in een kooi zit met een bakje water en een bakje oud zaad en een bezemsteel als stok. Als je geluk hebt nog een speelgoedje dat er al jaren hangt. Hoe zou jij je dan voelen? Zou jij ook niet gaan schreeuwen? Zou jij ook niet een flinke houw geven in die vinger die door de tralies prikt? Zou jij ook niet van ellende je veren uit je lijf trekken? Ik wel! Toch is het ingewikkelder dan hoe ik het hier voorspiegel, maar feit is wel dat bijvoorbeeld plukgedrag in de natuur niet voorkomt! Dat geeft te denken.
Natuurlijk gedrag
Veel van het gedrag dat wij probleemgedrag noemen is gewoon normaal natuurlijk gedrag voor een papegaai. Sloopgedrag is een natuurlijke bezigheid van een papegaai en ook schreeuwgedrag is een vorm van natuurlijke communicatie voor papegaaien. Dat moeten we ons realiseren. Maar goed, je hebt een papegaai en zijn natuurlijk gedrag is voor ons ongewenst gedrag (laten we het in plaats van probleemgedrag alvast 'ongewenst gedrag' noemen). Wat nu? Is marktplaats de enige oplossing. NEE! Er zijn een heleboel dingen die je kan doen om je papegaai te stimuleren, om iets met zijn intelligentie te doen, om hem gelukkig te maken!
Maak je gaai gelukkig
Veel ongewenst gedrag is op te lossen. Laten we eens beginnen met zijn omgeving wat leuker te maken. Zorg voor natuurlijke takken in zijn kooi. Die mogen ook schuin omhoog staan en moeten verschillend in dikte zijn. Maak maar een jungle in de kooi. De verschillende diktes van de natuurlijke takken zorgen meteen ook voor een soort fysiotherapie. Veel papegaaien hebben hele slechte voetzooltjes en voetjes door de onnatuurlijke bezemsteel waar ze meestal op zitten. Verder zorg je regelmatig voor verse takken met blad, die mogen wat dunner zijn en zijn ideaal om te slopen en te schillen. Let wel op, niet alle takken zijn goed. Wilg is meestal makkelijk te vinden en is altijd goed, alle soorten wilg, behalve treurwilg. Treurwilg mag absoluut niet. Verder is vlier heel geschikt, ze mogen hier trouwens ook bloesems en besjes van! Ook fruit van fruitbomen is prima, maar dan niet bespoten.
Verder kun je aan de slag met wc-rolletjes, kralen en onbehandeld henneptouw bijvoorbeeld. Doosjes zijn ook leuk om te slopen en daar kun je ook leuk dingen in verstoppen. Af en toe een compleet doosje rozijntjes wordt ook gewaardeerd. De rozijntjes vliegen soms wel om je oren, maar plezier hebben ze er wel mee.
Zorg voor een mooie speelplek, ergens anders dan de kooi. Er zijn wel leuke voorbeelden te vinden op internet. Wees creatief met wilgentakken en knutsel een mooie boom in elkaar. Hier kan hij dan 'rondhangen' als je thuis bent. Deze afwisseling en bezigheidstherapie zoals genoemd, lost soms al een heleboel problemen op! Ga er maar eens mee aan de slag. Je krijgt er een andere gaai voor terug. En als je hem dan ook nog eens dagelijks meeneemt onder de douche, wat naast leuk ook nog eens van levensbelang is, omdat de luchtwegen heel gevoelig zijn en onze huiskamer meestal een veel te lage luchtvochtigheid heeft voor een papegaai, zul je zien dat je je papegaai straks niet meer terug kent.
Ik ben van plan om nog een paar artikelen over dit onderwerp te schrijven waarin ik verder zal ingaan op specifieke problemen.
Succes