Perniones oftewel winterhanden of –voeten treedt op tijdens koude, vochtige periodes, dus vooral in het najaar en de winter. Een op de tien mensen heeft er last van, vrouwen iets meer dan mannen en jonge mensen eerder dan ouderen. De reden dat het meer bij vrouwen en jongeren voorkomt is, omdat vrouwen en jongeren over het algemeen smallere bloedvaten hebben dan mannen.

Het ontstaan van perniones

Door de kou horen de kleine bloedvaten te vernauwen, zodat het bloed zo min mogelijk warmte verliest. Maar bij mensen waarbij dit regelmechanisme niet goed werkt, vernauwen de grote bloedvaten in plaats van de kleine bloedvaten. Bij perniones stroomt het bloed naar de handen en voeten om ze op te warmen, maar omdat de grote bloedvaten openstaan, verliezen de handen en voeten alle warmte. Het lichaam reageert hierop door meer bloed te transporteren, er ontstaat hierdoor een opeenhoping aan bloed. Een opeenhoping van vloeistof noemt men stuwing. Door stuwing kan er een plaatselijke roodheid, zwelling, jeuk of een branderig gevoel met pijn ontstaan. Op den duur kunnen de vaten door stuwing blijvend beschadigd raken.

Perniones komt niet alleen voor op handen en voeten, maar ook op andere plaatsen die blootgesteld zijn aan kou. De oren, neus, ogen, hielen, benen, heupen en armen zijn hier voorbeelden van. Het is niet zozeer de kou, die het mechanisme ontregelt maar juist het vocht. Water is namelijk een geleider van kou. Daarom voelt vochtige kou, kouder aan dan droge kou.

Bij winterhanden en -voeten ontstaan blauw-rode zwellingen. Deze kunnen erg jeuken en ook zeer pijnlijk zijn, vooral bij opwarming. Normaal zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze na een aantal weken. Maar soms krijgt men last van blaren en zweren.

De oorzaken van perniones

Perniones kan erfelijk zijn. Het dragen van onvoldoende warme kleding, het dragen van te knellende schoenen, roken, een hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte en te weinig bewegen behoren ook tot de risicofactoren. Bovendien kan men van bepaalde medicatie, zoals bloeddrukverlagers perniones krijgen.

Voorkomen van perniones

Perniones is te voorkomen, door de volgende maatregelen te treffen:

  • Draag warme kleding
  • Draag leren schoenen
  • Let op dat handschoenen en schoenen niet knellen
  • Neem afwisselend een warm en koud bad
  • Neem een lekkere massage
  • Draag wollen zolen in de schoenen, deze zijn verkrijgbaar bij de schoenmaker
  • Draag wollen sokken, deze zijn lekker warm en ventileren goed

Wie eenmaal last van perniones heeft, wordt er vaak elk jaar weer mee geconfronteerd, behalve wanneer men de nodige voorzorgsmaatregelen treft.

Behandelen van perniones

Meestal gaat perniones vanzelf weer over. In sommige gevallen is het nodig om de perniones te behandelen. De perniones is te behandelen met een homeopathisch middel of met een tip van oma.

Middelen waarmee je perniones kunt behandelen:

  • Ochtendurine, hier zitten bepaalde stoffen en hormonen in, die de wintervoeten en handen in een mum van tijd kunnen genezen
  • Cardiflor of A.Vogel Hyperisan, dit zijn homeopatische middelen, die te verkrijgen zijn bij de apotheek
  • Insmeren met rauwe aardappel, vaseline of tijgerbalsem

Voedingsadvies bij perniones

Gebruik gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groente en fruit en volkerenproducten. Vermijd verzadigde vetten, die vooral in dierlijke vetten voorkomen. Gebruikt niet teveel zout, breng gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen. Drink kruidenthee met onder andere berkenblad, peterselie, rozemarijn en guldenroede. Neem als supplement 500mg trans-resveratrol per dag.

www.gezondheidsplein.nl
www.a.vogel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in