Uiteraard kan het leuk zijn om een keertje mee te maken hoe het is om een nestje van je hond te hebben. Niets is immers zo schattig als kleine hondjes en mogelijk gun je het je hond om een keer moeder te worden van kleine puppy’s. Er komt echter nog heel wat bij kijken, waar je mogelijk niet direct bij stil staat. Ook kun je zelf moeilijk inschatten of je hond hier zelf wel echt behoefte aan heeft. Je hond wordt drachtig en moet een bevalling meemaken, waarna de pups nog zo’n acht weken in je huis zullen zijn. Het is zeker belangrijk om jezelf goed op de hoogte te stellen van waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo ben je zelf goed voorbereid en kun je je hond het beste door deze ervaring heen helpen. De opvoeding van de pups is weer een verhaal apart.
De dekking van je hond
Je hond moet de juiste leeftijd hebben om drachtig te kunnen zijn. Vaak ligt de minimumleeftijd tussen 18 tot 24 maanden. Vaak is een leeftijd van drie of vier aan te raden, voordat je tot een dekking overgaat. Er zijn verschillende sites beschikbaar waar je een geschikte reu kunt uitkiezen. Zeker als je hond een rashond is, is het verstandig om te kiezen voor een hond met een juiste pedigree. Het beste is om haar tweemaal te laten dekken, zodat de kans op succes het grootst is. Je kunt je hond laten testen om te zien wanneer ze het meest vruchtbaar is.
Drachtperiode voor je hond
Ongeveer 25 dagen na de dekking kun je door de dierenarts een echo laten doen om vast te stellen of je hond drachtig is. Bij een hond duurt een zwangerschap doorgaans zo’n 63 dagen. Zodra is vastgesteld dat de hond zwanger is, zul je alle benodigdheden moeten regelen om de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij aan een werpkist, een kraampakket en identificatiebandjes voor de pups. Ook zal de hond speciale voeding nodig hebben om de groei van de pups optimaal te bevorderen. Laat de hond alvast wennen aan de werpkist, zodat ze hier zonder moeite in zal willen vertoeven. Afhankelijk van het aantal pups dat ze zal dragen, zal de buik naarmate de zwangerschap vordert steeds verder opzwellen.
Bevalling en verzorging van pups
Over het algemeen zal een bevalling bij een hond probleemloos verlopen. Zolang de teef niet gestoord wordt en je erbij bent om alles in de gaten te houden, zou alles goed moeten verlopen. Het kan echter nodig zijn om de hulp van de dierenarts in te roepen als de pups moeilijk geboren worden. Een keizersnede kan zelfs mogelijk zijn. De teef kan het lastig vinden om zich daarna met de pups te verbinden en kan ze zelfs doorbijten. Het is dus zeker belangrijk dat je er bij blijft en voldoende steun en support geeft aan de moederhond. Ook als de pups niet willen drinken, dan zul je elke twee uur zelf de fles moeten geven. Na zelf helemaal verliefd te zijn op de pups, zul je ze bovendien na 8 of 9 weken moeten voorzien van nieuwe eigenaars. Het is zeker belangrijk om goed de voor en tegens tegen elkaar af te wegen voordat je besluit om een nestje te krijgen.