Ben je van plan een kat aan te schaffen, maar vrees je nu al het gekrab van de kat aan jouw kostbare meubels? Of heb je misschien al een kat, maar weet je niet hoe je hem kan laten krabben aan de daarvoor bestemde krabpalen? Gekrab van katten aan de meubels is voor vele kattenbaasjes een bekend probleem. Ze verkiezen het bankstel boven de krabpaal en slopen zo misschien wel een kostbaar meubelstuk. Hoe zorg je ervoor dat jouw kat voortaan de krabpaal aantrekkelijker zal vinden dan de bank?

Waarom hebben katten een krabplek nodig?

Alle katten krabben. Dit is natuurlijk gedrag, dat je een kat niet af kunt leren. Ten eerste krabben katten om hun nagels te onderhouden. Op deze manier wordt de buitenste laag van de nagel verwijderd en worden hun nagels weer scherper. Daarnaast hebben katten geurkliertjes in hun voetzolen. Terwijl ze krabben wordt hun geur op plekken die voor hen belangrijk zijn afgezet. Het is een manier om hun territorium af te bakenen en een gevoel van veiligheid te creƫren. Tenslotte is het krabben voor katten eveneens een goede manier om het lichaam te strekken.

Wat te doen op het moment van krabben zelf

Wanneer je kat al aan de meubels krabt, werkt straffen enkel averechts. De kat leert de manier van straffen herkennen en weet dus dat dit enkel gebeurt wanneer jij thuis bent. Een plantenspuit, schreeuwen of laten schrikken is dus geen langdurige oplossing voor het krabben aan de meubels. Het krabben zelf is niet af te leren en al helemaal moeilijk als jouw kat al jaren aan de meubels krabt. Je kunt dus je kat het beste als kitten al leren wat een krabpaal is.

Voorkom dat je kat aan de meubels gaat krabben

Leid de kat, wanneer deze aan de meubels krabt, af met een speeltje en lok ze zo naar de juiste plek waar ze wel mogen krabben. Beloon je kat als ze op de juiste plek krabt. Zo zullen ze deze plek als positief ervaren en er dus vaker naartoe gaan om te krabben. Maak de meubels waar ze normaal aan krabben onaantrekkelijk door er iets overheen te leggen, zoals plastic. Dit is slechts een tijdelijke oplossing, voor wanneer je je kat nog moet leren te krabben aan de daarvoor bestemde krabpaal.

Zorg voor aantrekkelijke krabpalen en -planken

Een krabpaal of -plank is dus iets wat elke kattenbaas in huis moet hebben. Bij het kopen en plaatsen van een krabpaal moet je echter wel op een aantal dingen letten. De plaats waar je de krabpaal of -plank neerzet kan veel uitmaken. Zorg ervoor dat het goed bereikbaar is voor je kat en verstop deze dus niet omdat het een lelijk ding is. Tijdens het krabben willen katten zich kunnen uitrekken. Koop dus een krabpaal die hoog genoeg is, of hang de plank hoger op.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in