Artritis is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen (bijvoorbeeld reumatische artritis), verwondingen of bacteriële infectie (septische artritis).
Artritis wordt onderscheiden van artrose. Artrose zijn pijnlijke gewrichten veroorzaakt door slijtage.
De verschijnselen van Artritis zijn hevige pijn bij druk op het gewricht en beweging van het aangedane gewricht. Ook koorts en een rode huid kunnen symptomen zijn. roodheid van de huid. Er wordt ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht gevormd, waardoor de smering en de voeding van het gewrichtskraakbeen gestoord raakt.Het gevolg van een gewrichtsontsteking kan beschadiging zijn van hetkraakbeen. Kraakbeen geneest slecht omdat er geen bloedvaten lopen. Duurt een gewrichtsontsteking te lang, dan leidt dit tot een gewrichtsdestructie.
Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische ziekte met een grillig verloop.
Behandeling
Het is raadzaam zo snel mogelijk de oorzaak bestrijden met medicijnen. Je kan ook allerlei ontstekingsremmende maatregelen nemen. Belangrijk is het ontstoken gewricht ook zoveel mogelijk te ontzien.
Er zijn verschillende soorten medicijnen. Bij complicaties van de ziekte zijn vaak weer andere medicijnen of behandelingen nodig.
Medicijnen vormen bij artritis het belangrijkste middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. Het gaat hier niet om een enkele kuur maar om structureel minstens twee medicijnen. Een chronische ontsteking krijg je alleen goed onder controle als je medicijnen steeds op vaste tijden in neemt. Dit is nodig om een goede concentratie op te bouwen in het bloed zodat het middel effect kan hebben. Voor bijwerkingen kan je beter meteen stoppen en overleg plegen met je arts. Vaak zijn er goede alternatieven.
Medicijnkeuze
Bij de medicijnkeuze kijkt je arts naar de ernst van de ziekte, de bijwerkingen die het middel kan geven en de reactie van uw lichaam op het middel. Steeds weer maakt je arts de afweging tussen de schade die de ziekte aan de gewrichten kan veroorzaken en de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Hoe deze balans uitvalt, is bij iedereen anders.
Het is belangrijk dat je de medicijnen inneemt zoals ze zijn voorgeschreven. Alleen dan kunnen u en uw arts vaststellen of het doel bereikt wordt. Sommige mensen hebben er moeite mee om regelmatig medicijnen te nemen omdat ze ongerust zijn over eventuele bijwerkingen. Bespreek dat altijd met je arts.
Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma zoals eenvoudige pijnstillers maar ook ontstekingsremmende pijnstillers. Er zijn biologische reumaremmers en de klassiek bekenden. De arts zal altijd overleg plegen over welke medicijnen hij wil voorschrijven en waarom. Aan jou is de keuze. Als je meer last krijgt van je artritis kan je in overleg treden met je arts die dan vervolgens maatregelen kan nemen. Zoals het verhogen van dosering van medicijnen of een ander medicijn. Sommige medicijnen hebben langere tijd nodig om effect te krijgen. Medicijnen kunnen niet aanslaan. Bij veel mensen kan een cocktail van medicijnen werken.
Bewegen
Het is erg belangrijk dat om te bewegen, ondanks de reumatoïde artritis (RA). Blijf wel binnen grenzen en kies een sport die bij u past. Als u in een groep oefent, kunt u het vaak beter volhouden.
Bij de behandeling van reumatoïde artritis ligt de nadruk steeds meer op verantwoord blijven bewegen, zelfs wanneer de ziekte actief is. In beweging blijven is mogelijk als je maar je medicijnen in blijft nemen.
Bewegen is belangrijk voor je totale lichaamsapparaat. Vaardigheden en bewegingsfuncties die eenmaal verloren gaan, krijg je niet meer terug. kunt u moeilijk terug krijgen. Ook voor mensen bij wie de reumatoïde artritis nog weinig gewrichtsschade heeft aangericht, is conditietraining mogelijk, zonder dat de bestaande gewrichtsschade verergert of extra schade ontstaat. Zo is zwemmen ook heel goed voor mensen met artritis. Als de ziekte rustig is, kan je meer doen dan wanneer de ziekte actief is. Een fysio- of oefentherapeut die bekend is met reumatische klachten kan goed adviseren over geschikte oefeningen en oefenvormen. Er zijn veel mogelijkheden: individueel, groepstherapie, medische fitness en aangepast sporten.
Sporten
Een advies over sporten is helemaal afhankelijk van iemands persoonlijke situatie. Contactsporten en sporten met grote lichamelijke inspanning kan je beter vermijden. Geschikter zijn sporten als fitness, zwemmen, fietsen en wandelen. Bij zwemmen, fietsen en wandelen beweeg je over het algemeen gelijkmatig en hoeven gewrichten geen grote schokken op te vangen. Zwemmen en oefenen in verwarmd water is een goede manier van bewegen. In het water worden gewrichten niet te zwaar belast. Ze worden door het water ondersteund. Bij fietsen kunt je gewrichten beschermen door in een lichte versnelling te fietsen en rechtop te zitten. Een terugtraprem kan prettiger zijn dan handremmen. Er zijn natuurlijk nog meer sporten en activiteiten te bedenken waarmee je je conditie kan verbeteren. Kies iets wat bij je past en waar je regelmaat in aan kan brengen zoals 2 of 3 keer per week op hetzelfde tijdstip. Daarnaast kan je voor kleine afstanden de fiets pakken in plaats van de auto. Belangrijk is dat u iets kiest dat bij u past en waar u plezier aan beleeft. Je kan advies vragen aan je arts, fysiotherapeut, oefentherapeut of sportconsulent .Je kan ook bewegen in groepsverband. Veel reumapatiëntenverenigingen organiseren naast zogenaamde 'droge' oefengroepen ook zwemgroepen waarin je in warm water oefent onder begeleiding van een fysiotherapeut. Vaak wordt het oefenen in het water gecombineerd met oefeningen op het droge. De ervaring leert dat leden van een oefengroep gemakkelijker de discipline van regelmatig bewegen opbrengen.
Eten
Er is nog weinig bekend over het effect van voeding op reumatische klachten. Gezond eten is in ieder geval belangrijk. Het is verstandig om weinig of geen alcohol te gebruiken. Roken is niet goed en zeker met mensen die last hebben van Artritis. Drink voldoende zoals water, thee en koffie. Gevarieerd en verse groenten met 2 keer per week verse vis is goed. Zorg voor voldoende calcium in het eten. Let ook op je gewicht, dus niet teveel eten. Twijfel je of je wel gezond genoeg eet? Een diëtiste kan helpen Sommige dieten zouden iets tegen artritis kunnen doen beweert men. Van geen enkel dieet is wetenschappelijk bewezen dat het tegen reuma helpt. Overleg met je (huis)arts als je toch een bepaald dieet wilt proberen.
Als je te horen krijgt dat je reumatoïde artritis hebt, wil je meer weten over de ziekte Waaruit bestaat een behandeling?Je zoekt uit hoe je verder kan gaan met het dagelijks leven Welke organisaties kunnen je helpen met informatie en advies. Je kan in ieder geval veel informatie krijgen bij het Reumafonds.
nationaal reumafonds