In de huidige tijd is alles mogelijk via internet. We mailen met elkaar, bellen met systemen als VoIP (Voice over Internet Protocol), we sturen filmpjes of foto’s naar elkaar of plaatsen deze op internet zodat ze zichtbaar zijn voor iedereen. Ook kunnen we anderen deelgenoot maken van onze gevoelens, denkbeelden of andere zaken. Eigenlijk heeft internet ervoor gezorgd dat er geen grenzen meer zijn tussen landen in de wereld of burgers onderling.
Ook de opkomst van sociale media, zoals Facebook, Hyves, Twitter, youtube en andere platforms zorgen ervoor dat we constant in verbinding staan met de buitenwereld. Hetzij met alleen de beste vrienden en familie, hetzij met iedereen die daar geïnteresseerd in is. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Ook heeft het internet in het recente verleden al diverse keren zijn waarde bewezen in landen waar (interne) conflicten waren. Juist in dat soort omstandigheden zijn overheden zo paranoide dat het internet soms (tijdelijk) wordt platgelegd of gedeeltelijk wordt geblokkeerd. Want het is niet prettig als bepaalde berichtgeving zichtbaar wordt voor de buitenwereld of dat de eigen bevolking kennis neemt van de (leef) omstandigheden in de rest van de wereld. China is bijvoorbeeld een land dat een redelijke vrijheid kent, maar toch bepaalde sites op het internet blokkeert.
De waarde van sociale media in conflictsituaties
De waarde van internet is recentelijk gebleken in de landen van het Midden-Oosten waar de Arabische lente het omvallen van een aantal dictatoriale regimes tot gevolg had. Bij dit soort conflicten worden buitenlandse journalisten soms het land uitgezet of de toegang geweigerd. De rest van de wereld is dan afhankelijk van de berichtgeving uit het land zelf. Als deze berichtgeving dan wordt aangestuurd door de lokale overheid zal dit niet erg objectief en transparant zijn. Juist op een dergelijk moment heeft de sociale media zijn waarde bewezen. Veel burgers uit conflictgebieden weten via sociale media in contact te blijven met de rest van de wereld. Op deze manier blijft de buitenwereld op de hoogte van de werkelijke situatie en is niet afhankelijk van de gekleurde berichtgeving, die door het plaatselijke bewind wordt verspreid. In bijvoorbeeld Syrië is op dit moment een burgeroorlog aan de gang die zijn weerga niet kent. Via sociale media worden we door burgers dagelijks op de hoogte gehouden van de verschrikkingen die daar in het land plaatsvinden. Dat is zeer tegen de wens van het dictatoriale regime van President Assad, die dit soort berichten liever niet naar buiten brengt.
De waarde in andere situaties
Maar ook in andere situaties kan de sociale media een (belangrijke) rol vervullen. Een benoemenswaardig voorbeeld is het lied dat de singer/songwriter Cees Koldijk recentelijk op het internet plaatste. De dochter van Cees Koldijk werd in juli 2012 in de plaats Ao Nang in Thailand mishandeld en verkracht. De dader werd aangehouden maar na het betalen van een borgsom weer vrijgelaten. Dit vond Cees Koldijk zo onrechtvaardig dat hij het lied ‘Evil man from Krabi’ schreef en dit via youtube op internet plaatste. (Te vinden via google of youtube)
Dit lied sloeg zo aan, dat het een eigen leven ging leiden. Het toerisme in het betrokken gebied in Thailand zakte in en de van toerisme afhankelijke lokale bevolking werd kwaad op de dader die zijn huis niet meer uit durft. Tevens overweegt de regering van Thailand op basis van de reacties van de eigen bevolking het rechtssysteem tegen het licht te houden. Een bijkomend negatief effect, dat de Heer Koldijk niet had voorzien, was de extreme reactie van een aantal inwoners van Thailand. Deze gaven via sociale media aan, de dader door een huurmoordenaar te willen laten omleggen. Uiteraard wordt dit door de Heer Koldijk sterk afgekeurd. Maar aan de andere kant is hij blij om als eenling via internet ook iets positiefs in gang te hebben gezet. Bovendien helpen de positieve reacties op zijn lied bij de verwerking van het leed dat zijn dochter is aangedaan.
Vooruitgang bijsturen
Uiteraard moeten we de vooruitgang omarmen. Zeker als die ons leven veraangenaamt. Maar we moeten ook elke verandering nauwlettend blijven volgen en negatieve ‘bijwerkingen’ van de vooruitgang bijsturen. Deze negatieve bij-effecten moeten desnoods door middel van internationale regelgeving worden beperkt of uitgebannen. Pas als een nieuwe ontwikkeling alleen positieve effecten op de samenleving heeft kunnen we met recht spreken over vooruitgang.
Artikel Men's Mind december 2012 (onder de 25 opmerkelijkste verhalen) Papa Cees is het spuugzat en filmpje youtube 'evil man from Krabi'